"Їм дуже важливо продемонструвати Путіну успіхи до 9 травня": екс-міністр оборони України прогнозує нові дії російських військових

Голова правління українського Центру оборонних стратегій та колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк пояснює, чому російські військові настільки жорстокі щодо Маріуполя та його мешканців, що вже місяць тримають місто в блокаді під постійними обстрілами та дають виїхати лише невеликій кількості жителів. Він нагадує, що російський генерал, який займається маріупольською операцією, раніше займався Сирією та знищенням Алеппо. "Та ж тактика випаленої землі була і в Грозному у 90-ті роки: місто рівняють із землею для того, щоб зламати волю до опору", – наголошує Загороднюк.

руйнування, завдані російськими військами у Маріуполі

Наслідки руйнувань, завданих російськими військами у Маріуполі. 18 березня 2022 року

Телеканал "Сьогодні" (створений компанією RFE/RL за участю "Голосу Америки") також запитав колишнього міністра оборони про наступні кроки російських військових. Загороднюк вважає, що їм дуже важливо продемонструвати Путіну успіхи на Донбасі до 9 травня, і саме тому наступ зосередиться у Донецькій та Луганській областях.

Якщо чесно, я спілкуюсь ось уже більше місяця з різними експертами, але ніяк особисто я не можу зрозуміти, чому так бомбардують Маріуполь? Чи маєте ви відповідь на це запитання?

– Тому що, з одного боку, Маріуполь був одним із тих міст, де антиросійські настрої в Україні були одними з найслабших. І росіяни очікували, що він швидко здасться, швидко перейде на бік Росії. Але Маріуполь запекло чинив опір.

І вони вирішили показати всім тим, хто чинить опір, що вони можуть так робити. Крім цього, генерал, який управляє, займається маріупольською операцією (Михайло Мізинцев – ред.) – це та сама людина, яка займалася Сирією та містом Алеппо. Тобто вони фактично повторюють той досвід, який був у Алеппо і фактично вирівнюють місто із землею.

Це абсолютно нелюдяно. Називати це військовим злочином вже навіть немає сенсу, бо зрозуміло вже тисячу разів, що це військовий злочин. І наше завдання, завдання всього вільного світу – щоб ці люди зазнали відповідальності. Тому що те, що відбувається, це в голові не вкладається взагалі, але це продовження тієї ж тактики. Та ж тактика "випаленої землі" була в Грозному в 90-і роки, в середині 90-х: рівняють місто із землею для того, щоб зламати волю до опору та його завоювати. Але завойовувати там уже нема чого, тому назвати це звичайними словами неможливо.

Чи вірите ви в те, що Росія справді відведе свої війська безпосередньо з київського та чернігівського напрямів, про що, власне, вже було заявлено?

– Коли ми слухаємо будь-які заяви чи військового керівництва, чи політичного керівництва Росії, слово "віра" використовувати неможливо. Тому що така кількість разів, як вони порушували свої заяви, суперечили власним заявам, що їх уже немає сенсу навіть рахувати. Тому коли це все відбуватиметься або що відбуватиметься, тоді ми це бачитимемо і виключно базуватимемося на фактах.

Готуватись потрібно до того, що вони залишаться. Готуватися потрібно до того, що вони продовжуватимуть обстріл і Києва, і Чернігова. Готуватися треба до того, що вони ні краплі свого слова не дотримаються. І очікувань ніяких уже немає, повірте, ми вже давно цим займаємось. Вже абсолютно немає жодних ілюзій щодо Росії давно.

А як ви вважаєте, яка зараз мета у Росії, знову говорю про заяви Міноборони, коли вони заявляють, що зосередять свої сили на Донбасі?

– Вони можуть зосередити більшу частину своїх сил на Донбасі. Це можливо. Але знову ж таки: ми дивитимемося і тоді прийматимемо рішення.

Справді, на Донбасі точаться запеклі бої, ми знаємо про те, що на Донбасі зараз проводиться спроба, так би мовити, вийти до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей.

Тут ситуація така, що вони зайнялися одночасно кількома оперативними напрямками, тобто це з півночі, з Чернігова, з Харкова, з Донецька, з Луганська, з Маріуполя, це Миколаїв і так далі. І, звичайно, що з урахуванням боєздатності українських збройних сил у них на все не вистачило сил, так би мовити.

Зараз схоже, що вони вирішили сконцентруватися на чомусь одному, щоб, можливо, є версія, що їм це треба до 9 травня щось показати. Це версія, не факт, що це правда, але це реальна версія, бо Росія досі діє у ментальних рамках Радянського Союзу, де любили робити до свят якісь завоювання, незважаючи на втрати.

Але це не важливо. Так, справді, їм треба хоч щось показати, бо досі всі їхні плани поки що провалювалися. Це вже четвертий їхній план. Звичайно, вони намагаються хоч щось зробити, щоб показати, що вони хоч щось можуть – насамперед своєму так званому президентові.

Не лише президенту, а й народу, як я розумію, також. Тому що, наприклад, після оголошення про те, що російські війська будуть йти з чернігівського та київського напрямків, у коментарях у різних російських пропагандистів почалося – "що це таке?", "як ви так можете?", "Потрібно йти до переможного, до кінця". Тобто їм потрібна якась маленька переможна війна?

- Маленької переможної війни у ​​них не буде, у них буде велика проблемна війна, вона вже є. Скільки вони втратили військовослужбовців, яких ніхто не поверне їм? І це продовжуватиметься.

У них не вийшло сценарію маленької переможної війни. Була спроба, сценарій А, він не спрацював. Зараз для них вдавати, що нічого не сталося, неможливо. Хоча, як ви знаєте, вони згодовують пропагандою практично будь-який сценарій. Тобто вони, в принципі, можуть нічого й не завойовувати і просто сказати, що вони перемогли, бо все, що вони роблять, так все розповідається, викривляється. І потім це відсутність нормальних засобів масової інформації пакується і збувається громадянам Росії. Вони це все споживають, і більшість із них вважає, що так і є. Тому насправді, чесно кажучи, все одно, що станеться: вони все одно казатимуть, що все добре.

- Хотів би все-таки зупинитися на донецькому та луганському напрямку. За вашими відчуттями, за вашими даними, яке зараз там угруповання, яке там розміщення сил, що зараз там відбувається?

– Там відбуваються запеклі бої з цілого ряду напрямків. Вони стягнули туди досить серйозне угруповання, там різні види військ. Тобто це, скажімо так, об'єднане угруповання, тобто там є всі види військ. І тому, звісно, там досить складна ситуація.

Наші активно працюють, є певні тактичні досягнення, є проблеми і так далі. Але в будь-якому разі так, там зараз відбуваються дуже активні бойові дії, тоді як ми зараз говоримо.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ