Війна в Україні може тривати «місяці чи навіть роки» – Столтенберг

Повномасштабна агресія Росії проти України може тривати довгий час і союзникам НАТО слід бути готовими до цього. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг журналістам 6 квітня перед початком зустрічі міністрів закордонних справ НАТО.

генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг

За його словами, зустріч триватиме сьогодні та завтра, до неї приєднається міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ми зараз у критичній фазі війни. Ми бачимо, що Росія виводить війська з півночі, щоб перегрупувати їх та перемістити на схід, де ми очікуємо масштабного наступу. Мета президента Путіна – отримати контроль над усім Донбасом та пробити сухопутний коридор між Кримом та Росією. Ми не бачили ознак того, що Путін відмовився від амбіцій контролювати всю Україну та переписати міжнародний порядок, тому ми маємо готуватися до тривалого протистояння», – сказав Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО закликав країни блоку продовжувати підтримувати Україну, зберігати санкції та посилювати свою обороноздатність.

«Україні терміново потрібна військова підтримка, тому важливо, щоб союзники НАТО погодилися надалі підтримувати її різними типами військового обладнання як важкою технікою, так і легкими збройними системами. Ми бачили, що ця підтримка впливає щодня, це можна побачити на фотографіях знищеної російської техніки», – наголосив він.

На уточнюючі питання журналістів Столтенберг висловив переконання, що війна «має бути завершена зараз» і президент Росії Володимир Путін може припинити її, вивівши свої війська та припинивши атаки на Україну та сівши за стіл переговорів.

«Водночас ми маємо бути реалістичними та усвідомлювати, що це може тривати довгий час, багато місяців і навіть років. Ось чому ми також маємо бути готовими до тривалого протистояння. Це стосується як підтримки України, так і збереження санкцій та зміцнення нашої оборони. Я очікую, що міністри розглянуть довгострокові перспективи, необхідність бути налаштованими на довгий час», – сказав глава Альянсу.

Він додав, що незалежно від того, скільки триватиме війна проти України, вона матиме довгостроковий вплив на світову безпеку.

«Ми бачили жорстокість, готовність президента Путіна застосовувати військову силу задля досягнення своєї мети і це змінило реальність безпеки в Європі на багато років. Тому ми розпочали процес у НАТО, ми доручили військовим командувачам підготувати для політичних лідерів варіанти, щоб ухвалити рішення щодо змін у політиці оборони та стримування на довгий період часу», – повідомив Столтенберг.

Він очікує, що рішення на довгострокову перспективу буде ухвалено на саміті НАТО в Мадриді, який відбудеться у червні цього року.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ