103-річна тальнівчанка не чула про війну на Донбасі

Хіврона КузьменкоХіврона Кузьменко з Лісового – найстаріша жителька Тальнівського району. Вона народилася 1912 року. На пенсію вийшла в 1967 році. Жінка пам’ятає більшовицьку навалу й війну 1918-20 років, голодомор, події Другої світової.

Хіврона Макарівна живе в самому центрі села, навпроти школи. Проходжу декілька кімнат, коли чую голос:

– Я тут.

Бабуся в синій кофті встає з ліжка. На голові – біла хустина. Поверх кофти – жилетка. Біля ліжка на стіні – старий килим із вишитими оленями. Починає розповідати.

– Совісно казати, але мені вже 103 роки. Де ви ще бачили таке безголов’я? – сміється. – Я вже на Бога серджуся, що не хоче мене брати. Це ж синові з невісткою така морока – щодня ходять до мене їсти носять і топлять. А в нього ж нога на протезі. Син мій – Василь Кузьменко тут у селі живе. Онуки в Києві, Умані та й тут у Лісовому. Ще є дочка в Росії. Два роки тому приїжджала з тої Чувашії. А тепер каже, що вже не може їхати – стара. Та й зять 1935 року народження. Що ж тоді про мене говорити? Але мені зараз дуже добре жити. Тепло, їсти є що, війни, слава Богу, нема. Вася з донькою говорять по телефону. Інколи й мені дають трубку, щоби я покричала. А толку з того? Все одно не чую.

Кажу жінці, що в Україні майже рік триває війна з Росією.

– Та ви що? Не може бути! Телевізор я не слухаю, бо погано чую. Треба кричати на вухо. Та й бачу погано. А про війну я не чула! Де кажете? На Донбасі? Хай Господь милує! Я ж, дітоньки, скільки тих війн пережила! І громадянську і Отєчественну. Першу слабко пам’ятаю, бо мала була. Знаю, ходили вулицями всякі з ружжами і людей убивали. В мене батько був тихенький, ніде не воював, хліб вирощував. То його минулося. Помер, бідолаха, в 1933 році від голоду, що його Сталін організував. Десь оті колгоспи узялися? До того добре було. Самі по собі жили, вівці пасли й продавали. А потім Сталін вивіз усе зерно на Росію. Це його робота. Ми всі голодували. Пам’ятаю, сапаємо в дощ, а люди падають від голоду й умирають просто в полі. Потім віз їздить і збирає мертвих. Страшно. Але дві сестри і я з матір’ю вижили. А батько злягли. Довго лежав, а тоді помер. Макаром Кириловичем його звали, – уточнює.

– А потім я вийшла заміж за такого куркуля, як і сама, – сміється. – Мого чоловіка звали Тарас Зосимович Кузьменко. Добрий був, усе вмів робити, але бідний. І я така сама. Народила трьох дітей. Старший син помер, а Василь із Галею вижили. Вася – 1937 року народження, а Галя – 1938. Бачте, як батьки поспішали, – знову посміхається. – У війну сестра виїхала до Мурманська, а звідти до Чувашії. Туди ж позвала дочку Галю, – прокашлюється.

– Мій Тарас усю війну пройшов. Повернувся живий і не поранений. Ще й у колгоспі наробився. І я біля нього. В ланці була. Бувало, в 30-х роках землю не було чим орати в колгоспі, то мусили лопатами копати. Пшеницю косами косили й снопи носили. Хіба тільки не орали нами! Ото була каторга! Оце ж люди думають, що я так довго живу, бо не вироблена! А я ж так гірко наробилася, дітки. На пенсію пішла аж у 1967 році. П’ять поколінь в селі пережила.

Хіврона Макарівна бере з лави білу металеву кварту й надпиває води.

– Бабки мене провідувати не ходять, бо не лишилося в селі моїх ровесників. Були дві сусідки, то їх діти позабирали в Тальне. Скільки жила, ворогів ніколи не мала. Мабуть, тому дав мені Господь віку.

Починаю збиратися. Хіврона Макарівна не прощається.

– Через два роки, не забудьте, приїжджайте на ювілей, – сміється.

Юрій Стригун

Дзвін

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ