Як «оновити» своє старе авто

автосервісНадати бувшій у використанні машині новий вид допоможе полірування поверхні кузова і ретельна чистка салону.

Умови їзди по українських дорогах є дуже важкими для будь-якого автомобіля. Так, брудні і розбиті дороги залишають на кузові шрами від піску і дрібних камінчиків, практично завжди з'являються сліди від помилок при парковці - все це додає автомобілю неохайний (старий) вигляд, хоча технічно він абсолютно справний.

Не легше і салону: після кожної зими залишається мінімум 3-4 плями на сидушках і сліди бруду на підлозі. А якщо автомобіліст в машині ще й п'є каву і приймає їжу (наприклад, з фастфудів), то гарантовано в салоні залишаються ще й незмивні жирні плями. Також моторошно виглядають і колеса: навіть дорогі диски «пескоструем» за 2-3 сезону.

Полірування кузова

Як би дбайливо не ставився водій до свого авто, старіння лакофарбного покриття не уникнути. При мийці в поганих умовах по кузову розмазується бруд, пил і пісок, що потрапляють на покриття, мають абразивну дію, впливають на його стан і час від часу випадають кислотні опади, а також зустрічаються на дорогах сіль і різні реагенти. Результат: мікротріщини і дефекти, через які на метал потрапляють агресивні речовини, що викликають корозію.

Вирішується проблема проведенням приблизно раз на 1,5-2 роки процесу полірування. Майстер за допомогою абразивної пасти і шлифмашинки (використовуючи кола різних видів) видаляє з кузова неглибокі подряпини, потертості і помутніння: шар лаку і фарби зменшується лише на 2-4 мікрометра (0,002-0,004 мм).

Після видалення дрібних пошкоджень радимо замовити послугу з захисного полірування. За допомогою шліфмашинки зі спеціальною насадкою на кузов наноситься особливий полірувальний матеріал, який, взаємодіючи з фарбою на молекулярному рівні, утворює захисний шар кузова. Після такого полірування автомобіля менше брудниться, легше миється, зовні виглядає новим. А ймовірність корозії знижується в рази. З особистого досвіду додамо, що малопомітний «шрам» (до 5 мм) можна усунути своїми силами - за допомогою лаку для нігтів відповідного кольору.

Антигравійна плівка

Якщо відразу після покупки витратити 1,5-5 тис. грн. (залежно від авто), то дрібних пошкоджень кузова можна і зовсім уникнути: на багатьох СТО пропонують послугу по покриттю машини антигравійної плівкою. При попаданні в неї каменю енергія удару розсіюється в сторони від місця удару, таким спосіб автомобіль охороняється не тільки від відколів, але і від дрібних вм'ятин. Захисна плівка, при необхідності, легко знімається, не залишаючи слідів на лаку - навіть після кількох років експлуатації автомобіля поверхня залишається точно такою же, як і після покупки. Правда, якщо удар досить сильний (наприклад, при зіткненні з іншим авто), плівка пошкоджується точно так само, як і фарба.

Не обов'язково покривати плівкою весь автомобіль - можна обмежитися наклеюванням лише на найбільш вразливі місця. Найчастіше страждають від дрібних каменів: капот (для захисту на передню частину капота клеїться смуга шириною близько 40 см), передній бампер, крила і дзеркала заднього виду.

Відзначимо, що можна замовити собі плівку будь-якого відтінку і з будь-яким малюнком (головне, щоб колір відповідав техпаспорту), наприклад, зараз дуже модно перетворювати за допомогою плівки колір металік в матову поверхню.

Салон автомобіля після кількох років експлуатації страждає навіть більше, ніж зовнішнє покриття. Адже якщо зовні машину приблизно раз на тиждень регулярно миють, то всередині лише пилососять, та й то, не частіше ніж раз на місяць (зазвичай на це просто немає часу). Але салон - той простір, в якому ми сидимо, жуємо, п'ємо, перевозимо і, відповідно, затираємо, розливаємо, бруднимо ... Приблизно через 2-3 роки після покупки автомобіля водій розуміє, що пора «щось вирішувати».

Чистка салону своїми силами

Більшість водіїв воліють купити хімзасоби і вирішити питання самотужки. Перевага такого підходу - мінімальні витрати. Так, ганчірочка з мікрофібри коштує 50 грн., а балон із засобом для очищення плям - до 100 грн. Дамо кілька порад з особистого досвіду.

Звичайний салон. Крісла (з тканини) потрібно спочатку добре пропилососити - інакше бруд не піде, а лише розмажеться, і змити його потім буде складніше. Найкраще - використовувати паровий або миючий пилосос (якщо є).

Шкіряний салон. Шкіра або вініл чистяться також за допомогою спецзасобів, але в ряді випадків звичайна вода з милом справляється ефективно - проведіть порівняльний експеримент на невеликій ділянці поверхні. Після миття шкіру і вініл потрібно відразу протерти сухою ганчіркою. Після можна нанести на шкіру кондиціонер - він захистить її від вигорання і тріщин.

Скла. Їх теж миють за допомогою хімії. Однак, якщо скла затоновані, хімією можна зіпсувати плівку. В цьому випадку краще використовувати народний спосіб: помити скла мильною водою, потім чистою водою, а завершити процес протиранням за допомогою газетного паперу.

Хімчистка на СТО

Хімчистка своїми силами - тимчасове рішення. У прихованих порожнинах завжди залишаються пил і бруд, які поширюються по всьому салону. В результаті - алергічна реакція на пил та неприємні запахи.

Вирішувати проблему радимо комплексно і за допомогою професіоналів - ніякі хімзасоби і ганчірки не замінять чистку, зроблену за допомогою спецобладнання і по техпроцесу. Наприклад, для повного очищення на СТО іноді навіть знімають сидіння і задній диван.

Відновлення фар

Зазвичай вже на четвертому році активної їзди по українських дорогах ефективність світла фар сильно падає, а заміна лампочок на більш потужні не допомагає. Причина - від постійного попадання пилу помутніла пластмасова поверхню фари. Її можна замінити ($ 100- $ 300), а можна і замовити на СТО відновлення (приблизно 150 грн. За кожну фару).

Зазначимо, що це досить складний процес, який передбачає наявність великого досвіду проведення подібних робіт, спеціальних інструментів і витратних матеріалів - своїми силами цю процедуру не зробиш.

Сам процес зазвичай не займає більше 3 годин і полягає в обробці пластика спеціальними абразивними пастами до появи прозорості. Цікаво, що зазвичай для проведення цього виду робіт фари навіть не знімають з автомобілі (але, якщо це нескладно, краще їх зняти - а раптом рука майстра диригент і зачепить фарбу на капоті?).

В результаті полірування фари набувають прозорість, зовнішній вигляд радує око, світло фар стає розмитим, набуває правильну геометрію і нормальну яскравість, значно поліпшується освітлення дороги, знижується втома очей при їзді в нічний час.

Але якщо на фарі вже є глибокі тріщини і поліруванням проблему вирішити неможливо - таку деталь потрібно замінити. Непоганий спосіб для економії - купити оптику на авторозборці (там її віддають за 30% від ціни нової деталі).

Оновлення колісних дисків

Після тримісячного зимового «купання» в сольових розчинах на наших дорогах колісні диски виглядають неабияк потертими. Якщо їх зовнішній вигляд для вас важливий, рекомендуємо замовити послугу з порошкового фарбування дисків. Спочатку колесо очищають за допомогою песко- або дробоструминної обробки, потім знежирюють і наносять ґрунтовий шар. Після ґрунтовки на поверхню диска наносять шар фарби, яку закріплюють за допомогою термообробки в печі полімеризації. Відповідно, якщо на СТО немає такого обладнання, або вони не фарбують за описаним техпроцесу, або пропонують просто «задути» диск фарбою з балончика - від послуг таких майстрів краще відмовитися, тому як фарба злізе вже через три дні. А ось правильно виконане порошкове фарбування забезпечує утворення удароміцного антикорозійного покриття, розраховане на роботу в температурному діапазоні від -60 до +150 градусів Цельсія (фарба практично не стирається).

Додамо, що водій може вибрати фарбу будь-якого кольору веселки і відтінку - ефектний вигляд автомобіля гарантовано! Наприклад, зараз в моді колеса, пофарбовані в білий, чорний і червоні кольори.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ