Поблизу Руської Поляни проходитиме санітарна вирубка лісу

гнилое деревоУ Руськополянському лісництві Черкаського лісгоспу в кварталі 138, виділі 2 навесні проводитиметься суцільна санітарна вирубка лісу. Ці лісові насадження, неподалік села Руська Поляна, є одним з улюблених місць для відпочинку громадян, – так зване урочище «Матусове». Проте все частіше багато хто почав помічати, що сосновий ліс тут всихає, а насадження стає зовсім непривабливим для відпочинку.

Головний лісничий Черкаського лісгоспу В’ячеслав Шако розповідає, що в кварталі 138 соснові насадження є перестійними і вік їх становить 145 років, в той час як вік стиглості для такого лісу в нашому регіоні становить 101 рік. Таких насаджень, в яких заплановано провести суцільні санітарні рубки, близько 10 гектарів. А той невеликий процент на перший погляд життєздатних дерев на цих ділянках, вже давно насправді всередині ушкоджений хворобами.

– Тут проводилися вибіркові санітарні рубки і поступово повнота життєздатних дерев знизилася, – наголошує начальник відділу лісового та мисливського господарства управління Валентин Швець. – Дерево, як і людина, має свій вік, свої хвороби… Зараз тут ослаблені сосни та сухостій вже видно неозброєним оком. Враховуючи те, що ці насадження знаходяться поблизу населеного пункту, вони були виключені з розрахунку головного користування, вважаються оздоровчо-рекреаційними лісами, тобто планова рубка тут не проводилася. Нині ж залишати ці насадження немає сенсу, адже вони не відіграють функцій лісу, а лише призводять до захаращення та є розсадником шкідників і хвороб.

Загалом головні причини всихання та масового ослаблення насаджень «Черкаського бору» – загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух, пониження ґрунтових вод, в цілому глобальна зміна кліматичних умов. Крім того, до всихання сосон призводить заселення їх крон омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення або ж загибелі деревостану.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко наголошує, що всі суцільні санітарні рубки здійснюються після обстеження ділянок комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу, відповідно до «Санітарних правил в лісах України». Комісія встановлює: якщо повнота життєздатних дерев нижча за критичну, тоді вибіркова санітарна рубка є недоцільною. В такому випадку призначається суцільна санітарна рубка.

Тобто вирубка лісу на вищевказаних ділянках буде здійснена згідно оформлених лісорубних квитків, законно та відповідно до діючого законодавства. На жаль, іншого способу очистити ділянки від хворого та всохлого лісу немає, проте вже через рік на зрубах будуть створені нові стійкі насадження.

– Можна провести паралель між лісовим господарством та сільським господарством, – зазначає Олександр Дзюбенко. – Сільськогосподарський врожай збирають двічі на рік. В лісовому ж господарстві врожай потрібно збирати в середньому раз у сто років. Крім того, наголошую, що лісівники Черкащини зберігають позитивну тенденцію, коли щорічна площа лісовідновлення по області перевищує площу зрубів майже в 1,2 рази.

Поблизу Руської Поляни проходитиме санітарна вирубка лісуПоблизу Руської Поляни проходитиме санітарна вирубка лісу

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ