Виставу Черкаського театру перервуть хвилиною мовчання за Небесною Сотнею

Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т.Г.ШевченкаУ дні пам’яті про найбільш трагічні і переломні дні Революції Гідності 2014 року на сцені Черкаського академічного обласного драматичного театру ім. Тараса Шевченка реалізовуватиметься проект “Театр Шевченка – Героям Майдану”. Філософські концепції вистав уплетені у канву тих подій, наповнюючи їх новим смислом, пише Рідна Черкащина. http://ck.ridna.ua/2015/02/18/vystavu-cherkaskoho-teatru-perervut-hvylynoyu-movchannya-za-nebesnoyu-sotneyu/

“Проект може видаватися комусь дивним, але я запрошую глядачів, у тому числі – деяких членів колективу театру, поглянути на цю ідею з точки зору серйозної драматургії, – говорить в.о. художнього керівника театру Сергій Проскурня. – Можливо, хтось скаже про підтекст, хтось – про глибинний внутрішній текст, ми вважатимемо це концепцією. Тому ці дні з 18 по 22 лютого саме я запропонував таку драматургію. Для мене це сюжет, який існує НАД текстами Чехова, Багряного, Марковського, Шевченка…”.

Починає цей проект 18 лютого вистава “Вишневий сад” за Чеховим. Це вічний текст, витриманий історією людства, один із найпопулярніших текстів світової драматургії. Це текст про те, як міняється свідомість людини в напрямку агресії, брудних грошей, попрання людських цінностей заради грошей. Вишневий сад, який іде під сокиру, коли знищується краса, природа, поезія заради вигоди – це те, що “працює” у театральному проекті як увертюра, преамбула, вступ у тему на рівні світової філософії і культури.

Наступний акт – “Сад Гетсиманський”. Ще раз сад. Ще раз образ природи, у тінях якої відбуваються трагедії людських взаємин і трагедії суспільства. Але тепер це знищення людини, знищення національної свідомості, всього, що зможе захисти людську гідність. Жертвою стає людина, яка протиставляє себе нелюдській машині тоталітаризму.

Наступний крок – “Сканінг”, 20 лютого. Вистава, яка має стосунок до Черкаської театральної лабораторії. Текст, який “кричить” до нас, сучасних, як попередження: “Зупиніться! Змініться!”. Інакше в майбутньому повернеться страшна система, про яку говорив Багряний.

“Я б назвав це метафізичним відлунням теми Багряного. Моя позиція як художнього керівника театру – саме в цей день мусить відбутися ця вистава, яка звертається до нас з точки зору футурології, уявлень про можливості і моделі нашого майбутнього”, – зауважує Проскурня.

Саме під час цієї вистави о 19 годині відбудеться зупинка і театр візьме участь у загальноукраїнській хвилині мовчання.

21 лютого – історичний день перелому. На Майдані в ніч із 18 на 19 були страшні події і жменька людей, не більше трьохсот, очолених Євгеном Нищуком, який зі сцени давав команди і кричав: “Не повертайтеся спиною!”, врятувала Майдан. Були страшні пожежі. Згорів намет із мобільною капличкою, горіли ікони, горіли острівці людяності, людських одкровень на Майдані…

У попередніх виставах ми бачимо, як знищується сад, як сад Гетсиманський приходить в український радянський світ як страшне покарання за національну свідомість. Тому 21 лютого, у день перелому у протистоянні на Майдані, театр показує “Назара Стодолю” Шевченка – українську класику, матеріал, в якому іноваційне мислення Назара протистоїть старій консервативній корупційній еліті козацтва. Саме цей аспект надзвичайно важливий.

22 лютого – день утечі Януковича, по суті – тріумфальний день перемоги. Всі вже відчували, що Революція Гідності перемогла. Через виставу “Барвінок-герой” Черкаський театр звертатиметься до дітей, до родин, які прийдуть на цю виставу і через казку осмислять свою властивість до сміливості, до жертовності, до героїзму і сміливих вчинків.

Увечері – концерт “Театр Шевченка – захисникам Вітчизни”, де театр відкритим прийомом заявить свою громадянську місію.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ