У Христинівці встановлять пам’ятний знак «Героям Небесної сотні»

19 лютого відбулось засідання робочої групи райдержадміністрації щодо здійснення заходів з організації встановлення пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» та «Учасникам антитериростичної операції на території Донецької та Луганської областей», на якому були присутні голова райдержадміністрації Олександр Ковбасюк, голова районної ради Олександр Коваль, заступник міського голови Олександр Кучеренко, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури райдержадміністрації – голова робочої групи Іван Рябоконь, члени творчої групи районної ради по розробленню і виготовленню пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» Валерій Костюк - депутат районної ради, Михайло Степанюк - член районного формування «Патріот», члени конкурсної комісії міської ради з визначення кращого ескізного проекту щодо реконструкції центральної площі міста Христинівка біля будинку Рад Євген Міщенко - художник; Наталія Кондратюк - учитель образотворчого мистецтва спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, громадські діячі Сергій Янов - архітектор, художник, Степан Ковбасюк - отаман Христинівського козацького полку, волонтери - члени районного формування «Патріот» Василь Горохов, Ігор Кудін, Юрій Семенюк.

Про це «Новинам Черкас» розповів Голова робочої групи, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури райдержадміністрації Рябоконь І.В.

На порядок денний було винесене питання про вибір місця розміщення та форми пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» на території м. Христинівка.

Рябоконь І.В. проінформував членів робочої групи про рішенням Христинівської районної ради від 25.06.2014 року №29-12/VІ «Про увіковічення пам’яті Героїв «Небесна сотня», яким затверджено склад творчої групи по розгляду проектів (ескізів) пам’ятної дошки (знаку) щодо вшанування пам’яті Героїв «Небесна сотня» та доручено відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури райдержадміністрації виступити ініціатором розробки проектів відповідного пам’ятного знаку.

Також про те, що є доручення голови райдержадміністрації Олександра Ковбасюка від 16 лютого поточного року провести засідання творчої групи щодо визначення місця розміщення пам’ятного знаку пам’яті Героїв «Небесна сотня» та його форми.

Іван Рябоконь ознайомив присутніх з формами пам’ятних знаків пам’яті Героїв «Небесна сотня» які уже встановлені в Холодному Яру і м. Золотоноша Черкаської області, в м. Вінниця і в м. Тячів Закарпатської області. А також показав ескізи пам’ятних знаків пам’яті Героїв «Небесна сотня», які передбачались встановити в м. Київ та запропонував свій варіант пам’ятного знаку, який міг би бути розміщений біля існуючого пам’ятника «Борцям за незалежність України» по вул. Шевченка. Такий знак має прямокутну гранітну плиту, розміром 1,0 м х 2,0 м, встановлену вертикально довшою стороною на підставку з гранітного каменю, меншою за ширину плити. На плиті має бути панорама майдану з прапорами України та Євросоюзу, фрагмент барикад з загиблими тілами, кордон загону «Беркуту» перед фрагментами будівель Кабінету міністрів України, Адміністрації Президента України та Верховної ради України. В верхній частині плити великими літерами написано «Героям Небесної сотні», в лівому верхньому куті – «Слава Україні! Герої не вмирають!», в нижньому правому куті – «Революція гідності 2014 року». Зверху посеред плити встановлюється відлитий з металу та позолочений великий герб України. Зазначений пам’ятний знак буде відносно недорогим і його реально встановити в поточному році.

Голова райдержадміністрації Олександр Ковбасюк підтримав пропозицію Івана Рябоконя встановити пам’ятний знак біля існуючого пам’ятника «Борцям за незалежність України» по вул. Шевченка як тимчасового та розпочати збір коштів на будівництво меморіального комплексу. Таку пропозицію підтримав і голова районної ради Олександр Коваль та запропонував написати на гранітній плиті один із віршів поетів Христинівського району, присвячених Героям небесної сотні.

Іван Рябоконь отримав підтримку від Сергія Янова та Євгенія Міщенко, який запропонував для визначення вигляду пам’ятника звернутись в інститут прикладного декоративного мистецтва ім. Бойчука та запропонувати студентам - випускникам 2015 року, в рамках підготовки дипломних проектів, розробити проекти пам’ятника «Героям небесної сотні» з прив’язкою їх до місця розміщення.

Ігор Кудін запропонував встановити пам’ятний знак на місці пам’ятника В.І.Леніну у формі кам’яної брили з гранітною плитою «Героям небесної сотні» та викованими з металу журавлями, які ключем відлітають в небо.

Таку ідею підтримали Олександр Кучеренко, Валерій Костюк і Василь Горохов. Олександр Кучеренко запропонував встановити відлітаючих журавлів на існуючому стилобаті від пам’ятника Леніну, тому що на демонтаж стилобату також потрібні кошти. Валерій Костюк вніс пропозицію перейменувати площу і вулицю Леніна на площу і вулицю «Героїв небесної сотні» та влаштувати на площі меморіальний комплекс. Василь Горохов виступив за необхідність оголосити збір коштів на його встановлення.

Степан Ковбасюк мав окрему думку і запропонував влаштувати пам’ятник «Героям небесної сотні» в зеленій зоні по вул. Шевченка за пам’ятником «Пушка», об’єднавши всі пам’ятники по вулиці в Пантеон Слави.

В обговоренні питання приймали активну участь всі присутні на засіданні. В результаті обговорення не було досягнуто єдиної думки щодо розміщення та виду пам’ятного знаку «Героям небесної сотні», а тому прийнято рішення провести всенародне обговорення піднятого питання та розмістити в районній газеті «Трибуна хлібороба» і на сайтах райдержадміністрації і міської ради звернення до жителів району щодо внесення власних пропозицій по розміщенню пам’ятного знаку «Героям небесної сотні» та щодо його виду. А також звернутись до митців району з пропозицією розробити ескізні варіанти пам’ятного знаку «Героям небесної сотні» з прив’язкою до відповідного місця розміщення та надати їх для громадського обговорення.

Христинівській міській раді запропоновано оголосити повторний конкурс на кращий ескізний проект щодо реконструкції площі перед будинком Рад, а відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури райдержадміністрації - узагальнити всі пропозиції по розміщенню та формі пам’ятного знаку «Героям небесної сотні» і винести на наступне засідання робочої групи районної державної адміністрації щодо здійснення заходів з організації встановлення пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» і «Учасникам анти-териростичної операції на території Донецької та Луганської областей» для обговорення і прийняття відповідного рішення.

А тому прошу всіх активістів Христинівського району, долучитись до вирішення актуального питання та надати свої пропозиції (ескізи), або ж підтримати одну з заявлених на засіданні робочої групи райдержадміністрації . Інформація для узагальнення буде збиратись відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури райдержадміністрації до 10 квітня поточного року. Телефонуйте за номером 2-27-20, або відвідайте відділ особисто (третій поверх будинку Рад).

З повним змістом протоколу №1 робочої групи районної державної адміністрації від 19.02.2015 року щодо здійснення заходів з організації встановлення пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» і «Учасникам анти-териростичної операції на території Донецької та Луганської областей» можливо ознайомитись на сайті райдержадміністрації.

Протокол № 1 від 19 02 2015

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Дух козацтва зруйнувати взагалі не можливо. Ми переможемо усіх х*йлів. КРАПКА.
1 марта 2015 15:38
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ