На Черкащині працівників добровільно тестуватимуть на ВІЛ

3 березня 2015 року за сприяння голови обласної ради Валентини Коваленко та Федерації профспілок Черкаської області відбулося офіційне відкриття Проекту Міжнародної організації праці «Добровільне консультування та тестування на ВІЛ для працівників». Про це інформує прес-служба Черкаської обласної ради.

Проект впроваджує обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД за участю обласного відділення ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» та за підтримки Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) і Фонду народонаселення ООН (ФН ООН).

У зустрічі взяли участь директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Наталія Нізова, голова, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, радник ЮНЕЙДСз питань комунікації та глобальних ініціатив Олена Шерстюк, головний лікар комунального закладу «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради Петро Левченко, представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники і активісти навчальних закладів, підприємств та установ, а також громадських організацій області.

Як зазначив, відкриваючи роботу засідання, голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, головним питанням порядку денного, що вкотре зібрало присутніх на «круглому столі», є боротьба з поширенням ВІЛ-інфекції серед працюючого населення, збереження трудового ресурсу. Адже проблема ВІЛ/СНІДу давно вийшла за межі медичної і носить соціальний та трудовий характер. Небезпечна тенденція сьогодення – збільшення захворюваності у благополучному середовищі населення, а не серед груп ризику, як це було раніше, з кожним роком набуває все більших масштабів.

– Сьогодні ми вже не вперше зустрічаємось у такому колі з метою попередження і вирішення проблеми поширення цієї хвороби в нашій області. Чи не найголовніше для нашого суспільства – не лише попередити чи запобігти поширенню захворювання, але, перш за все, допомогти людині, які стикнулася з таким діагнозом (а для багатьох – вироком), знайти порозуміння і підтримку серед оточення, отримати кваліфіковану допомогу і засвідчитись, зрозуміти, що ця людина не залишена сам на сам зі своїми проблемами, – зауважила голова обласної ради та відзначила активну роботу з вирішення цих питань очолюваного Петром Левченком Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Окремо Валентина Михайлівна звернула увагу на проблему тестування і захисту військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на Сході України, адже ці громадяни перебувають у найбільшій групі ризику, безпосередньо контактуючи з пораненими та їхньою кров’ю.

Слід зазначити, що метою програми добровільного консультування та тестування для працівників (ДКТ) є сприяння забезпеченню доступу усіх бажаючих працюючих до ДКТ, щоб дізнатися про свій ВІЛ-статус та вчасно розпочати лікування.

Новий пілотний проект став логічним продовженням ініціатив, впроваджених місцевими партнерами за підтримки Міжнародної Організації Праці у попередні роки. Так, у 2012-2013 роках МОП надавала підтримку в розробленні, прийнятті та впровадженні програм із запобігання ВІЛ на робочих місцях, що охопили близько 10 тисяч працівників на 12 підприємствах/установах/організаціях області.

Наразі проект має на меті до кінця 2015 року підвищити рівень обізнаності з питань ВІЛ/СНІД та сфери праці близько 10 тисяч працівників області та забезпечити доступ до добровільного і конфіденційного тестування на ВІЛ для цих працівників, що сприятиме доступу до своєчасної антиритровірусної терапії працівникам з позитивним ВІЛ-статусом. У проекті візьмуть участь 6 підприємств виробничої і невиробничої сфери та 3 навчальні заклади Черкащини. Серед таких, зокрема, ПАТ «Азот», Черкаська ТЕЦ, Черкаський медичний коледж, Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім. Шевченка та інші.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ