На Чорнобаївщині пройшли заходи, присвячені 120-й річниці від дня народження Івана Ле

Іван Ле20 березня в селі Придніпровське відбулись урочистості присвячені 120-ій річниці від дня народження нашого земляка, великого майстра слова, письменника, журналіста-редактора, громадського діяча – Івана Ле(Мойсі), який півстоліття плідно працював на ниві українського письменства.

Його життя, як і багато його творів, пов’язані з Черкащиною і рідним Придніпровським краєм. В селі ще й досі є люди, які добре пам’ятають письменника і його родину. На зустрічі був присутній двоюрідний племінник Івана Леонтійовича – Юрій Мойся, мешканець Придніпровського, колишній передовий бригадир Чорнобаївського міжколгоспбуду, який постійно підтримував тісні взаємини з дядьком.

Дослідником життєвого і творчого шляху письменника є його землячка Раїса Омелечко, яка поділилася своїми спогадами з присутніми. В її сім’ї, як дорогоцінну реліквію, зберігають фото про перебування Івана Ле у Придніпровському в 1961 році.

В знак доброї пам’яті про видатного українського письменника в школах району відбулися літературознавчі години, конкурси читців-декламаторів уривків його творів. По творчості письменника було проведено районну конференцію краєзнавців та бібліотекарів. Також відбулася зустріч місцевих поетів, переможців конкурсу на кращий вірш, присвячений Івану Ле.

На його честь названо місцеву школу, біля якої встановлено пам’ятник з погруддям письменника. До 120-річчя відомого земляка у школі відбувся конкурс на кращий логотип, а юні художники створили цілу серію малюнків за його творами.

У літературно-мистецькій зустрічі взяли участь голова районної ради Михайло Бурган, заступник голови райдержадміністрації Тамара Черкас, голова районної ради ветеранів Раїса Омелечко та жителі Чорнобаївщини. В святковій, теплій атмосфері були виконані вірші присвячені пам’яті земляка авторами яких є Ольга Протас, Василь Копиця та Антоніна Перехрест.

Письменника вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до монументу.

Бібліотекарі провели скайп-конференцію присвячену пам’яті Івана Ле

18 березня у Чорнобаївській районній бібліотеці відбулася скайп-конференція із жителями Городища, які в цей день вшановували нашого знаменитого земляка Івана Ле. Городищани горді з того, що життя письменника тісно пов’язане з їх містом. Там він збудував свій перший дім із великою бібліотекою, яку збирав роками. Під час Великої Вітчизняної війни будинок був зруйнований, бібліотеку втрачено. По війні письменник побудувався в Городищі вдруге. Там він познайомився зі своєю дружиною, написав немало творів.

 

Перед чорнобаївцями виступили професор, викладач Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмила Ромащенко, начальник відділу інформаційної політики, зв’язків із засобами масової інформації, суспільно-політичних питань та регіональної політики апарату Городищенської райдержадміністрації Вікторія Забожко, спеціаліст сектора культури Городищенської РДА Валентина Новосад, директор музею С.С. Гулака-Артемовського Олександр Щепак, директор музею Івана Ле Алла Сухорученко, місцевий поет, засновник поетичного сайту «Натхнення» Олексій Тичко.

Від імені земляків письменника до учасників конференції звернулася краєзнавець Раїса Омелечко, яка повідала цікаві факти про Івана Леонтійовича, невідомі літературознавцям. А місцева поетеса Ольга Протас зачитала власний вірш, написаний на честь видатного майстра слова.

Приємно, що не лише на Чорнобаївщині, а і в Городищі, зберігають пам’ять та популяризують творчість Івана Ле.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ