У Черкасах підготували карту веломережі міста

У Черкасах триває робота над розробкою концепції велоінфраструктури міста. Наразі тут почали планувати велосипедну мережу й визначилися з основними веломаршрутами – це вулиці Гоголя, Смілянська, Ільїна, Гагаріна та підйоми з набережної до центру. Їх напрацьовували у рамках першої робочої зустрічі, яка відбулася 23-24 березня, представники мерії міста та активісти велоруху.

За словами начальника відділу реклами та дизайну міського середовища міської ради Андрія Поліщука, у Черкасах є всі передумови для реалізації велосипедної концепції та комфортного пересування любителям двоколісних «коней». Більше того – безпечний рух велосипедом тут можна організувати без значних витрат коштів, облаштувавши спеціальні смуги, встановивши навігацію та світлофори в кількох місцях.

– Серед переваг нашого міста – майже повністю рівнинний рельєф (за винятком кількох спусків до Дніпра), відсутність суттєвих перешкод для велосипедистів, як-то трамваї чи залізничні переїзди. А інтенсивність руху автомобілів на дорогах в годину «пік» складає близько 2 – 2,5 тисяч машин, – розповів Андрій Сергійович. – Водночас, середня відстань від спального району до центру становить близько 4-6 кілометрів. Тож людям буде не тільки комфортно пересуватися велосипедом чи то до місця роботи, чи то на будь-яку іншу зустріч, це й не втомлюватиме їх.

Приміром, каже він, у місті Мальме, що в Швеції, 40 відсотків жителів пересувається саме на велосипедах. До слова, цей вид транспорту має й низку переваг – він поліпшить здоров’я, допомагає зекономити та не шкодить навколишньому середовищу.

– Приміром, якщо взяти карту міста, то в місцях найбільшого скупчення автомобілів – найскладніша екологічна ситуація. Зокрема, в районі вулиць Ільїна – Смілянська та Шевченка – Смілянська, – констатував Андрій Поліщук.

Наступна зустріч робочої групи для подальшої розробки концепції відбудеться вже в травні. До того часу, громадська організація «Центр міського середовища» планує провести підрахунок велосипедистів на черкаських вулицях й у цілому дослідити нинішній стан цього руху в нашому місті.

– Тоді ми вже більш предметно обговоримо інфраструктурі деталі, серед яких – облаштування парковок, з’їздів та виїздів, – розповів Андрій Сергійович. – Після цього обговоримо проект майбутньої концепції й наші напрацювання у більш широкому колі, презентуємо його громадськості.

карта веломережі міста Черкасикарта веломережі міста ЧеркасиВелостратегію розробляють у рамках проекту «ВелоЧеркаси», який ініціювала Фундація «Паритет» та ГО «Велопартуль» спільно з виконавчим комітетом Черкаської міської ради. Партнером у напрацюванні стратегії виступає «Асоціація велосипедистів Києва» та Центр соціальних та ділових ініціатив. Поміж-тим, робоча група працюватиме й з експертами проекту «Розвиток велотранспорту задля добробуту громад», що втілюється у 2014-2017 роках за фінансової підтримки Європейського Союзу та Європейської федерації велосипедистів.

Окрім цього, свої наміри про співпрацю з ГО «Асоціація велосипедистів Києва» Черкаська міська рада закріпила підписанням меморандуму.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  3. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  4. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  7. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  10. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ