Олександр Радуцький розповів про переваги об’єднання двох теплопостачальних підприємств

У відповідь на ухвалене звернення депутатів Черкаської міської ради від 26.02.2015 року до ЄБРР не застосовувати штрафні санкції до КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» за прострочені платежі та надання додаткового пільгового періоду терміном на 2 років директор представництва Європейського банку в Україні Шевкі Аджунер повідомив, що реструктуризація боргу перед міжнародною фінансовою установою можлива тільки під 6 відсотків річних. Тоді як у 2008 році комунальне підприємство брало кредит під 3,55 відсотків річних.

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції розповів журналістам секретар міської ради Олександр Радуцький. За його словами, за ці роки кредитний рейтинг міста, відповідно до Національної рейтингової шкали, знизився із «BBB» (що характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками) до «CCC» (характеризується дуже низькою кредитоспроможністю; потенційна вірогідність дефолту).

– Наразі місто Черкаси вже так набралося валютних боргів, що можливість ці банки вже бояться з нами працювати й виставляють нам дуже низькі рейтинги. Це водночас унеможливлює й нашу співпрацю з ними, – сказав Олександр Романович. – На мою думку, зараз погоджуватися на ці умови не можна. Адже наш бюджет розвитку вже й так законсервований на 60 млн. грн., департамент фінансів проситиме виконком і депутатів закласти на це ще 21 мільйон.

Натепер вихід із такої ситуації секретар міської ради вбачає у визначенні КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» єдиним виконавцем послуг із теплопостачання населенню міста. На його думку, це дозволить передовсім підвищити соціальну справедливість, оскільки для всіх жителів міста діятиме єдиний тариф. Якщо досі різниця в оплаті за опалення квартири площею 50 квадратних метрів складала в межах 2 гривень у місяць, то нині може перевищити 50 грн. (залежно від надавача послуг ТЕЦ чи ЧТКЕ). А ще, каже, це дасть змогу створити конкурентні умови. Мовляв, окрім ТЕЦ і ЧТКЕ виробляти тепло можуть й інші підприємства.

– Зараз у достатньо велику кількість будинків опалення подається через магістральні мережі ТЕЦ, а потім транзитом через теплові пункти та мережі ЧТКЕ – у будинки. ТЕЦ сплачує за транзит тепла єдину суму, тож «Черкаситеплокомуенерго» абсолютно не вигідно оновлювати такі свої мережі, бо втрати тепла на їх фінансовий результат не впливають. Коли ж буде єдиний надавач послуг із теплопостачання, він слідкуватиме за тим, аби мережа максимально зберігала тепло, – повідомив Олександр Радуцький.

Секретар міської ради розповів, що була проведена нарада з обговорення цього питання, у якій взяли участь як представники Черкаської ТЕЦ, так і «Черкаситеплокомуенерго». Він переконує, що таке об’єднання для міста нічим не загрожує.

Також він повідомив, що нині борг комунального підприємства перед Черкаською ТЕЦ за куплене тепло сягає 34 мільйони гривень, а перед ЄБРР – 1,5 млн. євро. Серед іншого він повідомив, що завтра на засідання виконкому виноситься питання «Про звернення до КМУ щодо визначення єдиним виконавцем послуг з транспортування та постачання теплової енергії у м. Черкаси КПТМ «ЧТКЕ». А вже в цей четвер на сесії депутати розглянуть проект рішення «Про створення тимчасової комісії по перевірці економічної діяльності КПТМ «Черкаситеплокомуненерго».

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ