Виставка робіт Василя Пилип'юка відкриється у Каневі

фотохудожник Василь Пилип’юк«Україна - земля Тараса». Таку назву має персональна виставка лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка видатного фотохудожника Василя Пилип’юка, яка буде відкрита у виставковому залі музею Тараса Шевченка за сприяння Міністерства культури України.

Василь Пилип’юк – Лауреат Державної премії України імені Т.Г.Шевченка (1993), заслужений діяч мистецтв України (1998), художник Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP) (2007), президент видавничого підприємства «Світло й Тінь», головний редактор журналу «Світло й Тінь», член Національної спілки журналістів України, член президії та правління Національної спілки фотохудожників України, заступник президента Світового об'єднання фотографів українців (С.О.Ф. у США), професор Львівської Національної Академії мистецтв. Це неповний перелік відзнак особливого мистецького таланту митця, творчість якого стала вагомим внеском у розвиток та відродження української культури.

Фотовиставка та мистецький каталог «Україна – земля Тараса» вже презентувалися у музеях Львова та Києва. Впродовж квітня-травня 2015 року експонуватиметься у Каневі. У експозиції буде представлено більше сотні робіт фотографа, жанрова палітра яких представляє портрети, пейзажі, архітектурні ансамблі. У авторських світлинах, які можна оглянути у виставковому залі музею Тараса Шевченка, виявляється високий патріотизм Митця, його любов до України і українців, глибоке розуміння творчості Тараса Шевченка, відчуття потужної енергетики місць, пов’язаних з життям та перепохованням Великого Кобзаря. З великою майстерністю художник зафіксував образ української святині - могили поета, її околиць. Мистецтвознавець Роман Яців, автор вступної статті до виставкового каталогу, переконаний: «Шевченкіана Василя Пилип’юка матиме особливу творчоенергетичну властивість, бо й сама спонука її створити є унікальною. Автор поставив перед собою завдання узагальнити свої найбільш сакральні (духові) відчування рідної землі співвідносно титанізму українського Генія, його ускладнених алегорій, метафор та метафізичних інтонацій в поетиці, малярстві і графіці».

Своє захоплення фотографією Василь Пилип′юк пояснює так: «Мистецтво фотохудожника в тому, що він шукає, вміє побачити оту комбінацію життєвих реалій у самому житті, тобто ті щасливі миті, коли ніби природа творить образ, здатний викликати естетичні емоції. Другий етап — це вміння схопити мить з належної точки, у бажаному ракурсі. Далі в цей процес вступає техніка — тонкощі об'єктива, чутливість плівки, чаклування у лабораторії, використання різних технік тощо. Зрозуміло, жоден фотомайстер у процесі роботи не задумується над усім цим. Все це реалізується миттєво, інтуїтивно. Хоч з власного досвіду знаю, як довго треба шукати об'єкт, іноді місяцями, їду, бачу якісь незвичні комбінації стовбурів дерев, гілок на фоні пагорба чи схилу гори. Але це може заграти лише у відповідну пору року, при належному освітленні. Нотую у блокноті, що тут треба побувати у таку-то пору року, при сонячній погоді, на схилі дня і т. д. Ніколи не бігаю, не метушусь при репортерській зйомці, спокійно обираю позицію і терпляче чекаю потрібного моменту. Необхідна, зрозуміло належна фототехніка».

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ