Після вживання в’яленої риби в 18-тирічної жительки Черкас виявили ботулізм

ботулизмСмакування в’яленою рибою в вихідні дні для родини черкасців обернулося трагедією. Попри те, що рибу вживали мати й батько, лише донька нездужала на небезпечну токсичну інфекцію. З характерними симптомами ботулізму дівчину госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні.

Про це «Новини Черкас» дізналися у прес-центрі Департаменту охорони здоров'я Черкаської ОДА.

Через проблеми з диханням і ковтанням та інші небезпечні прояви захворювання, пацієнтка добу провела в реанімації. Їй проведене лікування відповідно до протоколу та введена протиботулістична сироватка. Щоправда, останньої в запасах області не виявилося, тож препарат довелося придбати в столиці. В інфекційній лікарні повідомляють, що стан пацієнтки стабілізувався, проте залишається середньо-тяжким.

- Щороку по області ми реєструємо до п’яти випадків ботулізму. Останніх два було в Золотоніському районі в квітні поточного року, коли молоді чоловік та жінка споживали суху тарань, - розповідає обласний позаштатний інфекціоніст, директор КНП «Черкаська інфекційна лікарня» Світлана Волгіна. – Чим надаватимемо допомогу при наступному випадку ботулізму сказати важко. Наразі ми не забезпечені сироваткою для лікування не лише ботулізму, а й правця та дифтерії. Введена пацієнтці антитоксична сироватка – це залишки з попередніх поставок до України.

Сьогодні ситуація складна, бо держава не закуповує сироватку російського виробництва, зареєстровану в Україні. Медики пишуть звернення до Міністерства охорони здоров’я України, проте поки що проблема не вирішена.

- Дівчина потрапила до лікарні 11 травня, діагноз встановлений швидко, її родичі звернулися до чергового по Департаменту на гарячу лінію, - додає директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Анатолій Ситник. – Ситуацію відразу взяли під особистий контроль наші фахівці й спільними зусиллями вдалося в найкоротший строк знайти сироватку. До її введення проведене симптоматичне лікування.

Світлана Волгіна зауважує, що в стаціонарі з ботулізмом при адекватному своєчасному лікуванні хворі проводять у середньому два тижні, серйозних ускладнень зазвичай не виникає.

Нагадаємо, ботулізм – гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає анаеробна бактерія Сlostridium botulinum. Вона міститься в консервованих овочах, грибах, м’ясі, копченій ковбасі, сушеній, соленій, в’яленій рибі домашнього приготування або придбаних на стихійних ринках.

Більшість харчових продуктів, забруднених ґрунтом чи випорожненнями тварин і птахів, можуть містити спори збудника інфекції за умови зберігання продуктів у анаеробних умовах, тобто за відсутності кисню.

Інкубаційний період небезпечного захворювання в середньому сягає 4-6 годин. Після перших його проявів смерть може настати вже через 3-4 години.

Симптоми ботулізму: болі в животі, діарея, сухість ротової порожнини, утруднене дихання та проходження продуктів через стравохід, відчуття "кому" в горлі, погіршення зору.

Торік в Україні зареєстровано 153 випадки ботулізму, 9 людей померло. Третина випадків отруєння ботулотоксином мають сімейний характер.

Профілактика:

- під час приготування риби не порушувати цілісності її кишкового тракту;

- солити рибу охолодженою при температурі не більше +4 градусів С з дотриманням технології приготування – концентрацією солі більше 10%;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби;

- при смаженні й тушкуванні риби й м’яса забезпечувати їх достатню термічну обробку, дотримуватися належного температурного режиму при консервуванні;

- не вживати консерви з ознаками здуття ємності чи недоброякісності;

- надавати перевагу консервам промислового виробництва, виготовлених за технологією, яка розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та лабораторним контролем.

Черкаські медики закликають жителів бути обачними щодо споживання копченостей та консервів домашнього виробництва чи сумнівного походження, а при появі перших симптомів не зволікати з візитом до лікаря.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ