На Черкащині освятили унікальний храм

Храм Вознесіння Господнього у селі Стеблів Корсунь-Шевченківського районуНа батьківщині видатного українського письменника І.С. Нечуя-Левицького відбулося урочисте освячення унікального храму.

Учора, 17 травня, у селі Стеблів Корсунь-Шевченківського району, яке є рідним селом видатного українського прозаїка, перекладача, письменника, громадського діяча І.С.Нечуя-Левицького, відбулося урочисте освячення новозбудованого храму на честь одного з двонадесятих православних свят, що відзначатиметься за кілька днів – Вознесіння Господнього.

Храм має величезне значення не лише для духовного життя цього крупного селища міського типу, але я для повноти збереження пам'яті про Івана Семеновича Нечуя-Левицького: адже храм побудовано саме на тому мальовничому місці, на крутому березі легендарної річки Рось, де вже стояв святий храм, а біля нього поховані священики Левицькі – рідні дід і батько великого українського патріота.

За архітектурою новий храм теж є унікальним: його побудовано в елегантних пластичних формах, де немає жодного прямокутного склепіння або муру. Ця архітектура увібрала сміливі ідеї та рішення Владики Софронія, який зізнається, що на будівництво цієї споруди його надихнув невеликий історичний храм, що зберігся на Драбівщині й теж збудований у пластичних архітектурних формах. Але новий храм вражає своєю досконалістю, гармонією з навколишньою чарівною природою цього славетного краю.

Головним будівничим і настоятелем цього храму є протоієрей Миколай Прокотенко (на фото) – священик, який користується великим авторитетом і повагою серед жителів Стебліва. До речі, це вже другий храм, побудований дбанням отця Миколая: кілька років тому за його сприянням тут виріс храм, який став основою нинішнього Свято-Преображенського жіночого монастиря.

Уставний чин освячення Вознесенського храму очолив Високопреосвященніший митрополит Черкаський і Канівський Софроній, разом з яким служили Преосвященний вікарний єпископ Золотоніський Іоанн, благочинний Корсунь-Шевченківського округу протоієрей Іоанн Налапко, благочинний Чигиринського благочиння протоієрей Анатолий Прокотенко, представники духовенства Черкаської єпархії, Києва, Польщі, а також настоятельниця Преображенського монастиря ігуменя Манефа.

Заслуги настоятеля храму отця Миколая перед Українською Православною Церквою були відзначені правом ношення другого наперсного хреста. Церковні відзнаки за активну допомогу у будівництві храму отримали також благодійники, представники місцевої влади. Владика Софроній подякував церковній громаді за підтримку настоятеля в його прагненні звести на теренах Черкащини ще одну перлину церковного зодчества.

У цей же день Преосвященний вікарний єпископ Золотоніський Іоанн відвідав Свято-Преображенський жіночий монастир, що у с. Стеблів, де спілкувався з матінкою Манефою, сестрами святої обителі та послушницями.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ