В черкаській школі виступив франкоукраїнець

Ігор Васильович Доценко

У школі №17 виступив французький науковець українського походження.

За безпосередньої підтримки НАН України, Посольства Франції в Україні і департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради в рамках Тижня науки відбулася лекція «Як приборкати фотон?» в черкаській спеціалізованій школі №17.

Лектор, а він, до речі, наш земляк – Ігор Васильович Доценко – випускник Черкаського фізико-математичного ліцею (1996 р.), закінчив бакалавратуру фізичного факультету Київського національного університету ім.Т. Г. Шевченка (2000 р.), магістр фізики Бонського університету (2002, Німеччина), закінчив аспірантуру в Інституті прикладної фізики в м.Бонн (2007), з 2007 року працює в Лабораторії Кастлера Бросселя в Парижі в групі професора Ароша. На постійній основі в лабораторії працює 5 науковців, а ще до роботи додатково залучаються 10-12 викладачів та студентів. Ігор Васильович займається квантовими дослідженнями понад 15 років.

Директор спеціалізованої школи №17 – Дмитро Бунякін представив гостей та наголосив на тому, що саме тут і зараз ми з вами маємо унікальну можливість долучитись до наукових досліджень.

А заступник департамента освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Євген Степко акцентував увагу слухачів на двох подіях. Перша це те, що присутні братимуть участь як слухачі лекції з проблем сучасної науки, яка займається фундаментальними дослідженнями. Лекцію веде Ігор Васильович Доценко науковий співробітник Франції, визнаний в переліку 100 кращих вчених Франції, працівник групи, яка під керівництвом Сержа Ароша отримала 2012 року Нобелівську премію. Крім того, наш лектор неодноразово спілкувався з президентом Франції, як представник України щодо питань співробітництва з нашою державою. А подія другого напрямку – це те, що Ігор Васильович учень школи №17, навчався у 8-М класі. І це є показником того, що при наявності бажання, кожен має можливість отримати освіту та долучитися до наукових досліджень.

На початку лекції присутнім пояснили загальні поняття та правила класичної і квантової механіки, теорії атома, а потім зрозумілими словами лектор перейшов безпосередньо до теми про фотон. Фотон – елементарна частинка світла. Фотон завжди рухається зі швидкістю світла і щоб його спіймати необхідна фотонна коробка, яка складається з двох дзеркал. Відстань між дзеркалами повинна бути не більше 3 см. Якщо ж відстань змінити, то резонатор, а саме так називається цей прилад із дзеркал не працюватиме.

Насправді прилад має досить громіздкий вигляд, але сам процес спостерігання за фотоном відбувається між дзеркалами. Тривалість життя фотону всього 0,13 секунд, але за цей час він 1,4 мільярда разів відбивається у дзеркалі, а світло пробігає в 39 000 км, що дорівнює повному оберту навколо Землі.

Слухачі дізналися як сучасна наука вивчає дуалізм матерії. На прикладі рівняння Шредінгера розглянули про відомого парадоксального кота Шредінгера, що є одночасно живим і мертвим.

Науковець розповів про три цікаві експерименти: як піймати фотон; як спостерігати за фотоном не знищуючи його та про квантовий ефект Зенона. Судячи з того, що після закінчення лектору ставили різні питаннями, то ця тема досить цікава була всій аудиторії.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ