Під тиском громадськості депутат Коротков відмовився від землі в Зеленькові та Романівці

депутат КоротковВ інших селах Тальнівського району земельна війна триватиме.

У вівторок в залі засідань Тальнівської районної ради повно людей. Сидінь усім не вистачає. Дехто громадиться біля дверей, інші стоять у проході. На зустріч із сільгоспвиробниками району прибув депутат обласної ради Олександр Коротков. Подія сталася вперше. Разом із ним приїхали голова обласної ради Валентина Коваленко, депутат облради Любов Майборода та кілька її колег. Зустріч анонсували як можливе примирення двох ворожих таборів – земельного рейдера Короткова та сільгоспвиробників району. Скориставшись моментом, до Тального приїхали аграрії з Маньківки, Жашкова та Звенигородки. В останніх двох районах Олександр Коротков спричинив такі самі скандали довкола землі, як і в Тальному.

Дискусію починає Валентина Коваленко.

– Земельні скандали в області наростають, як снігова лавина. Метою революції гідності було бажання зламати корупцію. Поки нічого не зроблено. Корупційні схеми «віджиму» землі через Держкомзем діють. За Тулуба багатії платили 350 доларів за гектар, а зараз розцінки впали – платять лише 300. Отриманими грошима черкаське Держземагентство ділиться з Києвом. Правову оцінку діяльності депутата Короткова, якого підозрюють у незаконному захопленні землі мають дати правоохоронці.

Депутат Майборода закликає бути виваженими й толерантними.

Голова спілки сільгоспвиробників району Руслан Лисенко обурений заявами людей Короткова, мовляв, аграрії району не платять податки за землю.

– Це брехня!

– Я платив 350 тисяч гривень податків, – каже Олександр Мегей із Новомайданецького. – Готовий платити 400 і 500 тисяч аби тільки нам віддали ті 200 гектарів, які заграбастав Коротков. До речі, він платить за цю землю трохи більше 200 тисяч. То хіба держава наповнить свій бюджет з такими чиновниками Держкомзему, які продають державні інтереси? Свого часу я, як міг, помагав Короткову, вчив його господарювати на землі. Тепер він мені віддячив. Зараз тривають судові процеси. Якщо в нас відберуть землю, значить відберуть водонапірні башти, які на ній стоять. В селі немає жодної криниці. Тоді я покину все і піду займатися іншим бізнесом. А що робитимуть люди в Новомайданецькому?

Іван Терещук із Онопрієвки обурений, що впродовж 2013-14 років Держземагентство не продовжило жодного договору оренди державної землі попереднім власникам.

– Все пішло багатіям, таким як Коротков. Весь світ тримається на середньому бізнесі. А в нас олігархи створюють великі латифундії, як у Латинській Америці.

Василь Баранюк із Папужинець був категоричним.

– Одного з попередніх керівників Держземагентства у Черкасах Петра Гамана спіймали на хабарі в 40 тисяч доларів. Досі не посадили. Чого? Я адресую це запитання присутній тут обласній владі. Коли в Папужинцях відбирали землю на користь Короткова, обіцяли земельні торги. Чого їх не провели? Я був на нараді в губернатора Ткаченка. Він шпетив тодішнього керівника Держземагентства. Після Гамана їх уже змінилося троє, я й прізвища забув. Ткаченко у відкриту каже тому чоловіку: «Ви передаєте землі Короткову, бо він платить вам 300 доларів за гектар». Це дослівна цитата. То про що говорити?

Михайло Алтунін із Лісового розповідає про обставини побиття найнятими Коротковим тітушками Михайла Глийового. Згадує про нічну стрілянину в селі.

– Увесь ваш шлях, Олександре Григоровичу, устелений злочинами. Ваші бандити побили 64-річного депутата районної ради Глийового, вони ж стріляли по селянах із вогнепальної зброї. Натомість прокуратура й міліція порушують справи не проти Короткова і Бєлоногіна, а проти Глийового. Коли ви в подібний спосіб відбирали в держави КХП, невідомі бандити зробили виїмку документів у бюро технічної документації білого дня просто посеред міста. Прокуратура й міліція навіть не намагалися знайти винних.

Іван Слизький із Романівки згадав, як чиновниця з Держземагентства гидливо розкидала селянські папери з проханням виділити їм землю. Натомість оформила землю на підставного Івана Підгрушного із структури Короткова. Помиляючись, чоловік каже не Підгрушний, а Підручний. Його поправляють.

– Це коней раніше запрягали – підручного і борозного, – каже Слизький. – То про підручного сьогодні всі говорять. А борозний сидить у президії, – каже й дивиться на Короткова.

На трибуну йде незнайомий чоловік у сорочці й джинсах. Представляється: Микола Северин із Маньківки.

– У нас спілка сільгоспвиробників – міцний кулак. Якби хтось спробував у місцевих відняти землю так, як це роблять у Тальнівському районі, то отримав би ділянку метр на два.

Йому аплодують.

Слово отримує невисока жінка із Гусакового Звенигородського району.

– В Донецькій області Росія в нас відбирає українську землю. Поки там ідуть бойові дії, донецькі багатії вирішили відібрати землю тут, у центрі України. Йде тиха донецька експансія. В нас забрали 240 гектарів землі й передали Короткову.

Те саме говорить жінка із Жашкова. Й туди дотягнулися загребущі руки Короткова.

В залі висить напруга. Ось-ось мають дати слово Короткову.

Перед його виступом з місця говорить Іван Терещук.

– Олександре Григоровичу, ми з вами були в непоганих стосунках, разом працювали, я вирощував, а ви переробляли зерно. Відмовтеся від земельних претензій у районі й ми з знову заживемо мирно.

Хтось із останніх рядів гукає.

– То поцілуйте його!

Коротков іде на трибуну.

– Дякую за всіх собак, яких ви на мене повісили. Я теж переймаюся проблемами району. Не відмовив нікому, хто до мене звертався за допомогою. Мрію отримати в оренду 50 тисяч гектарів землі.

Депутата перебивають криками «Ганьба»!

– Це потрібно для комбінату, який я очолюю. Мушу забезпечити роботою 300 працівників. Землю соціальної сфери (в Зеленькові та Романівці – «Дзвін») поверну. Решта – не сподівайтеся. Я бізнесмен і в мене є бізнес.

Ніхто обніматися з Коротковим не спішить. Розходяться розчаровано. Земельні війни в районі триватимуть.

Юрій Стригун, Дзвін http://dzvin.org/pid-tyskom-hromadskosti-deputat-korotkov-vidmovyvsya-vid-zemli-v-zelenkovi-ta-romanivtsi/

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ