У Мошнах під Черкасами зберігся єдиний дерев’яний витвір «українського Гауді» – Владислава Городецького

у селі Мошни Черкаського району - унікальний дерев’яний пам’ятник архітектури – будинок лікаря та клініка, спроектовані Владиславом ГородецькимДонині у селі Мошни Черкаського району зберігся унікальний дерев’яний пам’ятник архітектури – будинок лікаря та клініка, спроектовані Владиславом Городецьким.

Городецького називали “українським Гауді”. Архітектор зі своїм почерком і стилем народився 23 травня (4 червня) 1863 р. в с. Шолудьки на Поділлі і походив із старовинного польського шляхетського роду.

Наприкінці XIX ст. Городецький став одним з активних учасників розбудови Києва: він розробив проект нових вулиць у центрі міста (Михайлівської, Ольгінської, Мерінгівської та Нової), став автором кількох споруд на Миколаївській вулиці (будинок київського відділення Російського сільськогосподарського комісіонерства “Работник”, меблевої фабрики Й. Кімаєра). За його проектом було збудовано будинок Л. Бендерського — повних шість поверхів на вул. В. Васильківській, 25. До 1897—1898 pp. належить проект надбудови і добудови старої двоповерхової кам’яниці на розі Хрещатика і Прорізної.

Але найвідомішою київською спорудою Городецького став власний будинок архітектора на вул. Банківській, 10. Будинок у формі кубу, з характерним для модерну еклектичним використанням різних стилів. Його фасади оформлені скульптурними прикрасами роботи Е. Саля на теми стародавніх міфів і полювання, що виконані з цементу. “Киевская газета” від 4 грудня 1903 р. називала будинок “зразком архітектури нового стилю”. Дуже швидко дивний витвір Городецького – “Будинок із химерами” – став однією з визначних архітектурних пам’яток Києва.

Митець залишив по собі архітектурні пам’ятки в Черкасах, Умані, Євпаторії, Симферополі…

Вважається, що Черкаси саме йому зобов’язані поширенням тут стилю модерн. А почалося все з будинку жіночої гімназії (нині – старий корпус Центру дитячої і юнацької творчості, за СРСР - Палац Піонерів).

будинок жіночої гімназії в Черкасах (нині – старий корпус Центру дитячої і юнацької творчості, за СРСР - Палац Піонерів)

Цей двоповерховий солідний будинок не мав звичних з поняттям “модерн” криволінійних форм, потрійних ліній. Модернізм полягав тут у незвичайному, нетрадиційно розробленому плані, сміливому використанні й поєднанні декоративних елементів, у діагонально розкреслених шибках великих вікон, як на сходах у будинку на Банківській, 10.

Крім гімназії, Городецький спроектував і побудував у Черкасах чоловічу гімназію (нині – музичне училище ім. Гулака-Артемовського), єврейську гімназію (художня школа ім. Данила Нарбута по Хрещатику), рибні ряди (залишки збереглися у дворі за корпусом Інституту фізичного виховання ЧНУ між вулицями Лазарєва і Дашковича), громадський банк (нині в приміщенні редакція обласної газети “Черкаський край), церкву та виконав архітектурну частину пам’ятника Олександру II.

Та повернімося до будинку лікаря в Мошнах під Черкасами. На замовлення Катерини Балашової, дружини обер-єгермейстера Височайшого двору Миколи Балашова, що володів величезними маєтностями на Київщині й Поділлі, у 1894 році Городецький збудував тут три лікарняні корпуси, в яких розташовувалися десятимісні палати, приймальне відділення, кабінет лікаря, відділення аптеки і кухня. Але до наших часів повністю зберігся лише один, його декоровано колоритним різьбленням і безліччю елементів, що підкреслюють інтер’єр будівлі.

Вважається, що це єдиний збережений дерев’яний витвір видатного архітектора. На сьогодні в будинку живуть сім’ї лікарів. Однак, на жаль, ця унікальна пам’ятка архітектури стоїть і руйнується, тому що немає належного догляду…

Рідна Черкащина

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ