Із 1 липня призначення пільг залежатиме від доходів

У зв’язку з прийняттям Закону України від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» Кабінет Міністрів України постановою від 4 червня 2015 року № 389 затвердив Порядок надання пільг окремим категоріям громадян, відповідно до якого з 1 липня 2015 року пільги на послуги за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), житлово-комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), телефоном, послуг із встановлення квартирних телефонів, а також компенсація на тверде паливо і скраплений газ будуть нараховуватися з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги.

З 1 липня 2015 року надання пільг з урахуванням доходу сім’ї поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України:

  • «Про міліцію»;
  • «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3; вдови ЧАЕС, діти-інваліди ЧАЕС);
  • «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (учасники війни; особи, на яких поширюється чинність зазначеного Закону; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною);
  • «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною);
  • «Про освіту» (пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них);
  • Основами законодавства України про охорону здоров’я (пенсіонери, які раніше працювали медичними і фармацевтичними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них);
  • «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (пенсіонери, які раніше працювали у бібліотеках у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них);
  • «Про захист рослин»;
  • «Про жертви нацистських переслідувань»;
  • «Про охорону дитинства» (багатодітні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, в яких не менше року проживають троє або більше дітей);
  • «Про соціальний захист дітей війни»;
  • «Про культуру» (пенсіонери, які раніше працювали в закладах культури, закладах освіти сфери культури у сільській місцевості і селищах міського типу і проживають у них);
  • Кодексом цивільного захисту України.

Також надання пільг з урахуванням доходу сім’ї поширюється на осіб, які мають право на пільги відповідно із Законами України:

  • «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист»;
  • «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».

До уваги братимуться доходи пільговика і членів його сім’ї за попередні шість місяців. Пільга надаватиметься, якщо середньомісячний дохід не перевищує межу, яка дає право на податкову соціальну пільгу. На сьогодні вона становить 1710 гривень на кожного члена сім’ї.

До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:

  • пенсія;
  • заробітна плата;
  • грошове забезпечення;
  • стипендія;
  • соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата одноразова, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата одноразова, допомоги на поховання, одноразової допомоги);
  • доходи від підприємницької діяльності.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, — трьох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.

Надання пільг припиняється: якщо пільговиком приховано або навмисно подано недостовірні дані про доходи будь-кого із членів сім’ї пільговика, що вплинуло на визначення права на пільги, за заявою пільговика.

Сума пільги, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання пільговиком документів з недостовірними відомостями, повертається ним на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

У разі коли пільговик добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму пільги, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.

Надання пільг залишається без змін для категорій громадян, які мають статус: інвалідів війни, учасників бойових дій, громадян першої та другої категорії, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

ПОСТАНОВА № 389 - ходіння по мукам

Моя сім'я протягом трьох років користувалася пільгами передбаченими чинним законодавством для багатодітних сімей, причому при ПАПЄРЄДНІКАХ з оформленням не виникало ніяких проблем і займало годину часу.
Адже згідно законодавства єдиний документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг, є посвідчення багатодітної сім‘ї. Але це було раніше...
Звернувшись для продовження пільги працівники соцзахисту мені повідомили що згідно вашої ПОСТАНОВИ № 389 я маю надати довідки про доходи свої та членів сім’ї "за шість місяців, що передують місяцю звернення".
І тут почалося саме "цікаве":

Звернувшись до податкової за довідкою за останні 6 місяців (тобто жовтень включно), мені повідомили що не можуть видати таку довідку.
На моє звернення на Урядову гар. лінію з проханням допомогти отримати довідки про доходи за останні шість місяців (жовтень включно) Заст Нач. Головного управління ДФС повідомила що відповідно ст.177 Податкового кодексу України № 2755 фізична особа підприємець - на загальній системі оподаткування має право подати квартальну податкову декларацію.
А отже і довідка видається тільки за повні 2 квартали а не за останні 6 місяців як вимагає постанова.
Але як виявилося ще цікавіша ситуація з повнолітніми(працездатними) дітьми, фіз особа отримати довідку з податкової знову ж таки за повні 2 квартали без жовтня (тобто перше півріччя) може не раніше 10 грудня.
Тобто виникає логічне запитання, як можна виконати постанову і в листопаді подати довідку яку можна отримати в грудні?

А на моє звернення на Урядову гар. лінію з проханням допомогти вирішити це питання нач. упр. праці та соц. захисту населення повідомила що згідно ст.13 Закону України "Про охорону дитинства" я маю право на пільгу, як багатодітна сім'я але згідно Постанови № 389 отримати пільги не можу поки не принесу "довідки про доходи свої та членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення".
На жаль, іншого чинним законодавством не передбачено.

З вище вказаного випливає, що отримати довідки про доходи за останні шість місяців (жовтень включно) я не можу так як Податковим кодексом України це не передбачено.
I отримати пільгу згідно ст.13 Закону України "Про охорону дитинства" не можу поки не принесу довідки про доходи за "останні шість місяців", так як іншого чинним законодавством не передбачено.
Тобто все тупо вперлося в "останні шість місяців"

В звязку з цим виникли наступні питання:
1. Чому я згідно ст.13 Закону України "Про охорону дитинства" я маю право на пільгу, як багатодітна сім'я, але отримати її згідно ПОСТАНОВИ № 389 не можу???
2. Чому юристи-практиканти які готували цю постанову забули підприємців на загальній системі оподаткування і вони взагалі відсутні у ПОСТАНОВI № 389???
8 декабря 2015 20:26
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ