У Черкасах представили рейтинг марнотратців бюджетних коштів

Найдорожчі яйця, тушки курей, путівки на відпочинок, слухові апарати та авто, – Черкаси очолили антирейтинг по рекордним сумам деяких тендерних закупівель.

Бюро аналізу політики провело моніторинг тендерних закупівель в шести містах України. На основі нього, особливо в Черкасах, вималювалися цікаві цифри. Антирейтинг тендерних закупівель у Черкасах представили керівники благодійної фундації «Паритет», інформують Новини Черкащини.

Так, за словами Сергія Слинька, найбільш яскравим прикладом антирейтингу є закупівля найдорожчих в Україні яєць. На початку року Черкаська обласна лікарня закупила 170 тис. штук. Одне яйце обійшлося у 2,15 грн., коли ж у роздріб в магазині його ціна – 1,50 грн. Хоча конкуренти переможця тендеру пропонували й більші ціни.

– Ми говоримо про тендерні закупівлі, які на Черкащині відбуваються переважно дуже таємно, участь у яких беруть не більше ніж 2-3 претенденти. Це призводить до значних трат бюджету, – зазначив Сергій Гончар.

Найбільше експертів вразило те, як обласне управління молоді та спорту закупило путівки на оздоровлення для понад 500 дітей на узбережжі Чорного моря. Кожна путівка вартувала 6 300 грн. Хоча у середньому по Україні максимальна ціна путівки – до 4 тис. грн.

– При тому місто купує путівки по 3 200 грн. Так, ми могли б оздоровити ще півтисячі дітей. Ми зараз не можемо говорити про особистий інтерес, але як мінімум це нераціональне використання бюджетних коштів, – зауважив Сергій Гончар та додав, що дуже б хотів почути думку працівників прокуратури.

Удвічі переплатили й за 6 тонн тушок курей. Одна тушка вартувала 40,50 грн. Враховуючи, що тендер проводився у січні, у цей час ціна у магазині становила 20-27 грн.

Закупівля слухових апаратів теж потрапила до антирейтингу. Їх закупили на суму понад 299 тис. грн., коли були більш дешевші пропозиції. Так, марно витратили 40 тис. грн. Більше того, обласна лікарня не представила умови тендеру на загальний огляд.

– Часто учасників конкурсних торгів, які пропонують реальні ціни, знімають через формальні причини, – зазначив Сергій Гончар. – Так, цього тижня відбувався конкурс на соціальне замовлення Департаментом соціальної політики міськвиконкому. Заявки подали чотири організації. Вони мали надавати психологічні послуги учасникам АТО. Три учасники були зняті по формальним причинам. Зрозуміло, що конкурсу далі немає і виграє та єдина організація. Таким чином виграє той, хто найбільш правильно випише тендерну пропозицію, а не хто якісніше надасть послуги, де є кращі спеціалісти.

Серед обласних антирекордсменів Малостаросільский психоневрологічний інтернат, який при закупівлі риби переплатив 20 тис. грн. У Драбові для «Центру первинної медико-санітарної допомоги» закупили службовий автомобіль за завищеною ціною у приватного підприємця. Він мав коштувати на 10 тис. грн. дешевше, ніж найбільш укомплектований автомобіль.

– Наразі ж під контролем громадськості тендер на соціальне замовлення Департаменту соціальної політики міськвиконкому. Вже зняли велику кількість організацій. Окрім того, на вул. Кірова знімають шар асфальту. Були виділені кошти на заміну труб, асфальтування, але невдовзі у цьому ж місці земля просіла, – розповідає Сергій Гончар. – Зараз є можливість перевірити чи за технологією були закопані труби і притягнути до відповідальності винних. Громадськість буде слідкувати за тим, як витрачаються кошти. Розібратися потрібно і у випадку з «крадіжкою» стадіону на вул. Можайського.

За словами експертів, проблему завищених цін можна вирішити, якщо конкурсні торги будуть проходити публічно і прозоро. Ще більше результатів принесуть зміни у законодавстві, за якими відповідальність за порушення буде колегіальною.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ