Кам’янщина жнивує

жниваВідомо, що рослинництво є однією з найбільш ризикованих сфер господарської діяльності. Для успіху сільськогосподарського виробництва потрібно дуже багато: наполеглива праця, родючий грунт, якісне насіння, сприятливі погодні умови. Кожного року доводиться підбирати оптимальні технологічні рішення, які найбільше відповідають ситуації, що складається на посівах.

Не балувала землеробів погода і в цьому році. В надзвичайно кліматичних умовах проходив ріст та розвиток всіх сільськогосподарських культур, жорстка спека та відсутність опадів прийшлася якраз на період фази колосіння та наливу зерна ранніх зернових, але незважаючи на всі її примхи та інші негаразди завдяки сумлінній праці трудівників села вирощено добрий урожай зернових культур. Земля щедро винагороджує тих. Хто дбає про неї.

Жнива – це своєрідний підсумок всього сільськогосподарського року, тому і ставлення до них завжди особливе, шанобливе та відповідальне. З першого скошеного гектару ранніх зернових і до самого кінця пожнивної кампанії сільгоспвиробники знаходяться в постійному напруженні. Адже кожна марно витрачена година — це втрати врожаю, на вирощування якого цілий рік працював колектив сільгосппідприємства.

В Кам’янському районі всього сільськогосподарських угідь – 53093 га, з них ріллі 45457 га. Сільськогосподарські підприємства – 29,7 тис. га (29680 га), фермерські господарства – 5,4 тис. га (5375 га), населення та інші – 10,4 тис.га (10402 га).

Так, станом на 27.07.2015 року в районі всіма категоріями господарств скошено та обмолочено 6557 га ранніх зернових та зернобобових культур, що становить 58,8 % до площі збирання, намолочено 27377 тонн при урожайності 41,8 ц/га. В тому числі сільськогосподарськими підприємствами скошено та обмолочено 4594 га ранніх зернових культур, намолочено 19635 тонн при середній урожайності 42,7 ц/га. З них:

- озимої пшениці обмолочено 5708 га, що становить 60,6 % до посівної площі, намолочено 24203 тонни при урожайності 42,4 ц/га. Найбільша урожайність пшениці в господарствах ТОВ «Олімп», ПП НВЦ «Репродуктивне зерно». Найменша в господарствах ТОВ «АПК Сервіс» - 30 ц/га та Холодноярська СДС – 25,2 ц/га.

- озимого ячменю обмолочено 841 га, що становить 81,2% до посівної площі, намолочено 3152 тонн при урожайності 37,5 ц/га. Найбільша урожайність в господарствах ПП ВАТ «Компані»- 46 ц/га та ТОВ «Колос – 08»-40,8 ц/га.

- озимого ріпаку обмолочено 810 га, що становить 69,3% до посівної площі, намолочено 2230 тонн при урожайності 27,5 ц/га. Найбільша урожайність в господарствах ТОВ «Колос – 08»- 37,6 ц/га та ПП ВАТ «Компані» - 31,4 ц/га.

Наявність у господарствах району тваринництва змушує сільгоспвиробників збирати в ході жнив і солому. На сьогодні заготовлено - 551тонна ( план 656 тонн), що становить 84,0 % до плану.

Підготовку грунту проведено на площі 1936 га, що становить 21,9 % до плану.

Внесення трихограми проведено на площі 13372 га.

Керівники сільськогосподарських підприємств району завжди турбуються про умови праці своїх працівників, забезпечують спецодягом та належним харчуванням, а також вчасно виплачують заробітну плату.

Крім того ТОВ «АСТІ Кам’янський елеватор» в змозі прийняти одночасно на п’ять сушок від 1200 до 2000 тонн рапсу, до 600 тонн ячменю і до 400 тонн пшениці. Елеватор розраховує прийняти до 40 тис. тонн зерна.

Для хліборобів кожний рік має свої особливості, без врахування яких домогтися належної врожайності вкрай важко.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ