Дійдемо й до Президента, – громадськість Корсунщини вимагає не віддавати ГЕС у приватні руки

Корсунь-Шевченківської ГЕССьогодні на кам’яні береги красуні-Росі у Корсуні-Шевченківському та Стеблеві боляче дивитись: річка обміліла, оголивши вкрите нальотом бруду та водоростей каміння, русло заполонила болотяна рослинність, а сама вода позеленіла від цвітіння дрібних водоростей.

Така ситуація повторюється практично щоліта, пише Черкаський край.

Оскільки для райцентру Рось є джерелом питної води, екологічні активісти постійно «тримають в тонусі» громадську думку та органи місцевої влади щодо екологічного стану напувальниці. Чимало проблем з якістю річкової води пов’язують з діяльністю Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС: багато хто переконаний, що водосховища перешкоджають природному очищенню русла і води.

Активісти не раз висловлювали претензії щодо порушення правил експлуатації водосховищ керівництву зовнішньо-економічної асоціації «НовоСвіт», яке є орендарем обох ГЕС, докоряли, що їх економічні інтереси переважають над екологічними і навіть тримають у секреті від громадськості умови оренди ГЕС. Оскільки в державі триває процес приватизації обленерго, екологи припускають, що продаж гідроелектростанцій у приватну власність позбавить їх можливості впливати на ситуацію, а значить доля ріки залишиться передбачуваною тільки в напрямку погіршення.

Екологічні та громадські активісти виступили проти приватизації обох ГЕС, їх підтримала у травні нинішнього року сесія районної ради, прийнявши рішення просити ФДМУ включити Корсунь-Шевченківську та Стеблівську ГЕС у список об’єктів, заборонених для продажу в приватну власність.

Районна рада одержала нещодавно офіційну відповідь на це суспільно-гостре питання з Фонду державного майна України. За наданою Фонду інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України, обидві ГЕС експлуатуються за Правилами, розробленими Українським науково-дослідним інститутом водогосподарсько-екологічних проблем. Правильність встановлених обсягів санітарних витрат води підтверджує якість води нижче греблі ГЕС: станом на липень 2015 року вона відповідала нормативам другого класу – добрі та 3 категорії – добрі.

У листі-відповіді зазначено, що Корсунь-Шевченківська та Стеблівська ГЕС не є водокористувачами, які безповоротно забирають воду для своїх потреб, а скидають її в нижній б’єф транзитом через турбіни для потреб інших водокористувачів та для санітарних попусків.

ЗЕА «НовоСвіт», значиться в листі ФДМУ, дотримується встановлених режимів роботи, узгоджених Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи водосховищ і управлінню водними ресурсами у басейні річки Рось та затверджених Державним агентством водних ресурсів України.

«Враховуючи вищенаведене, питання включення Корсунь-Шевченківської та Стеблівської ГЕС до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, є неможливим.

Разом з тим зазначаємо, що відповідно до ст.7 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», якою визначено перелік об’єктів права державної власності, що можуть безоплатно передаватися з державної у комунальну власність, до цього переліку гідроелектростанції не включено», — значиться у відповіді.

Ця відповідь громадських активістів не зупиняє. Як повідомив голова районної екологічної організації Олександр Майдаченко, з вимогою не передавати обидві ГЕС у приватні руки та обґрунтуванням своєї позиції вони звернулися до Кабінету Міністрів України, РНБО, обласної державної адміністрації та обласної ради. «Якщо не допоможе, дійдемо й Президента України – гаранта наших конституційних прав на чисте і безпечне довкілля. Великі надії покладаємо на децентралізацію і розширення органів місцевого самоврядування», — підкреслив він.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ