Пенсійне забезпечення учасників антитерористичної операції

Військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов'язку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок (п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Розмір пенсії за віком визначається за нормами ст.27,28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і залежить від страхового стажу і заробітку особи. За наявності страхового стажу 35 років – для чоловіків і 30 – для жінок розмір пенсії не може бути менше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Якщо страховий стаж перевищує відповідно 35 і 30 років, установлюється доплата за понаднормовий стаж.

До пенсії учасників бойових дій установлюються підвищення в розмірі 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») та цільова грошова допомога в розмірі 40 грн. (Закон України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни»).

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 №656 учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати (з урахуванням передбачених законодавством надбавок і доплат до пенсії, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає 165% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Пенсія по інвалідності призначається або за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», або за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в залежності від статусу особи та/або за вибором інваліда).

До пенсії встановлюється підвищення як інваліду війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: для інвалідів війни 1 групи – 50%, інвалідів війни 2 групи – 40%, інвалідів війни 3 групи – 30% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Розмір цільової грошової допомоги до пенсії інвалідам війни 1 групи становить 70 грн., інвалідам війни 2 та 3 групи – 50 грн.

Розміри пенсії інвалідам війни, обчислені відповідно до ст.27 та ч.2 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст.13 і 21 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», збільшуються на 25% (постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 №1381).

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 №656 (із змінами) інвалідам війни, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати (з урахуванням передбачених законодавством надбавок і доплат до пенсії, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає: в інвалідів війни 1 групи – 285%, інвалідів війни 2 групи – 255%, інвалідів війни 3 групи – 225% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

До заяви про призначення пенсії за віком учасники бойових дій та для призначення пенсії по інвалідності інваліди війни надають наступні документи:

а) довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику;

б) документи про стаж (трудова книжка, довідки, виписки з наказів, військовий квіток, диплом про навчання та ін.);

в) за бажанням у період до 1 січня 2016 року довідку про заробітну плату особи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 незалежно від перерв (за бажанням особи або якщо страховий стаж після 01.07.2000 становить менше 60 місяців);

г) документи про місце проживання (реєстрації) особи (паспорт або довідка з місця проживання (реєстрації);

ґ) документи, які засвідчують особливий статус особи:

посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях;

д) довідку МСЕК про визнання особи інвалідом унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків).

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ