Жнива 2015 року завершено на Христинівщині

жниваХлібороби Христнівщини з честю виконали свій головний землеробський обов’язок, зібрали вирощений нелегкою працею урожай ранніх зернових і технічних культур. Жнива 2015 року хоч і розпочались в звичайні строки, проте погодні умови не дали можливості сільськогосподарським підприємствам одразу включитись в роботу по збиранню зернових культур.

Першою культурою, що обмолотили хлібороби, був озимий ячмінь. За оперативною інформацією його зібрано 5538 тонн з площі 1204 гектари при середній урожайності 46,0 центнерів з гектара. Найвищої врожайності озимого ячменю досягнуто в ГФ ПрАТ "Зернопродукт МХП" (директор Дрозденко М.В.), де цей показник склав 62,0 центнерів з гектара, Верхняцькій ДСС (директор Вакуленко М.О.) – 61,3 ц/га, ФГ "Базис" (голова Осадчий В.О.) – 58,7 ц/га, ДП ДГ "Нива" (директор Мітіогло Л.В.) – 56,0 ц/га. В районі з площі 528 гектарів зібрано 1320 тонн гороху, а середній урожай склав 25,0 центнерів з гектара. Найвищої врожайності досягнуто на ДП ДГ "Нива" - 38,3 ц/га, де з площі 90 га зібрано 345 тонн гороху, а найбільшого валового збору досягнуто в ПП "Дніпро" (директор Грушецький А.Г.), де з площі 230 га намолочено 575 тонн зерна.

Зважаючи на сприятливі погодні умови в період вегетації трудівники полів Христинівщини виростили рекордний урожай озимої пшениці, який є найбільшим за всі роки існування району. За оперативною інформацією валовий збір озимої пшениці склав 63 тисячі тонн із середньою урожайністю 59,3 центнера з гектара, що є другим показником в області. Найвагоміший внесок до районного короваю зробили хлібороби Верхняцької дослідно-селекційній станції, де зібрали рекордний врожай озимої пшениці 81,6 ц/га. Також високих показників досягнуто в ТОВ "Агровіт" (заступник директора Бахчеван О.М.) та ГФ ПрАТ "Зернопродукт МХП", де виростили та зібрали відповідно 75,5 і 74,5 центнера з гектара.

Високих врожаїв озимої пшениці досягнуто в ТОВ ПК "Зоря Поділля" (директор Шелестюк А.В.) – 70,0 ц/га, корпорації «Украгротех» (генеральний директор Омельяновський Р.С.) – 65,0 ц/га, ТОВ "Зоря" (директор Клапоусь С.В.) – 67,8 ц/га, ТОВ "Кузьмина Гребля" (директор Ткачук А.В.) – 66,5 ц/га. Найбільший в районі валовий збір зерна озимої пшениці зібрано в ГФ ПрАТ "Зернопродукт МХП" – 6891 тонна, в ДП "Умань-Агро" (директор Чепіжак В.М.) - 5900 тонн та корпорації "Украгротех" – 5037 тонн.

Сприятливі погодні умови позитивно вплинули на врожайність ранніх зернових та зернобобових культур, в тому числі ярого ячменю. Врожайність його в середньому по району склала 43,3 центнерів з гектара, а валовий збір - 10450 тонн. З рекордним врожаєм 63,5 центнерів з гектара ярого ячменю закінчили жнива в ФГ "Базис", найбільший валовий збір цієї важливої фуражної культури отримано в корпорації "Украгротех" 882 тонни.

За період проведення жнив з полів Христнівщини зібрано 80917 тонн зернових та зернобобових культур ранньої групи, з однією з найвищих на Черкащині врожайністю 54,0 центнера з гектара.

Найбільший в районі валовий збір ранніх зернових культур урожаю 2015 року досягнуто в ГФ ПрАТ "Зернопродукт МХП" – 7443 тонни, ДП "Умань-Агро" – 5935 тонн, корпорації «Украгротех» - 5919 тонн.

В 2015 році урожайність озимого ріпаку склала 29,0 ц/га, а валовий збір – 2250 тонн. Високих показників у вирощуванні досягнуто в ФГ "РОМ" (голова Рак М.М.), де врожайність склала 47,1 центнерів з гектара.

В поточному році гірчиця вирощувалась на площі 125 га, її зібрано 179 тонн, а врожайність склала 14,3 ц/га.

Урожайність інших ранніх зернових культур, які вирощувались на незначних площах слідуюча: озиме жито – 43,0 га, яра пшениця – 50,0 ц/га, овес – 33,2 ц/га.

Попереду у селян великий об’єм робіт. Необхідно заготовити достатню кількість кормів для тваринництва, зібрати пізні зернові та технічні культури, засіяти озимі культури під майбутній урожай і підготовити площі під посів ярих культур.

На даний час під посів озимих культур підготовлено більше 6950 гектарів площ, доведено до посівних кондицій 30 % від потреби насіння озимих зернових. Розпочато заготівлю кукурудзи на силос.

В.о. начальника управління АПР В. Прокопчук

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ