На Черкащині представника “Опори” не пустили на засідання виборчкому

громадська організація ОпораЖурналіста видання “Точка опори” 9 вересня не пустили на засідання Ватутінської міської виборчої комісії, яка розташована у міському палаці культури, у місті Ватутіно, що за адресою площі Надії Савченко, 1 . Там не повірили, що посвідчення журналіста – справжнє.

Перед початком засідання голова комісії Ніна Клепач, 1955 року народження – від місцевої політичної організації політичної партії ВО «Батьківщина», почала протестувати проти перебування журналіста на засіданні. Пізніше члени комісії проголосували за те, щоб його видалити. Так, вони наголошували на тому, що посвідчення журналіста має бути із фотографією (хоча представник ОПОРИ показав і паспорт), також прискіпувалися до того, що якщо він журналіст, то у нього має бути запис у трудовій книжці про його професійну діяльність, просили показати диплом. Крім цього, голова комісії наголосила на тому, що «посвідчення не підтверджує його роботу журналістом».

Окрім цього, представник ОПОРИ пояснив, що, згідно календарного плану, реєстрація офіційних спостерігачів буде пізніше, тому нині ж він працює у якості журналіста.

Зазначимо, що згідно ст. 13, пункту 4 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів».

Також згідно ст. 27 пункту 9 Закону України «Про місцеві вибори»: «На засіданнях виборчих комісій, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» підпункт 2 частини другої ст.26 – «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

Рідна Черкащина

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ