Черкаський ляльковий театр відзначає 50-річчя

Черкаський ляльковий театр відзначає 50-річчя

З поважним ювілеєм колектив театру вітали міський голова Черкас Сергій Одарич, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, перший заступник голови обласної ради Наталя Кравцова та колеги з багатьох областей України.

Останні з’їхалися до Черкас не лише на святкування 50-річного ювілею Черкаського обласного академічного театру ляльок, а й щоби взяти участь у Третьому фестивалі театрів ляльок «Мереживо казкове».

Історію черкаського театру ювіляри показали в неординарній презентації про «будинок, який побудував собі хтось». Згадали про подружжя Мальцевих, які 60 років тому створили театральну трупу (вони були серед запрошених поважних гостей), про створення на її основі власне лялькового театру, про здобуття ним звання академічного, про гастролі по Україні та за кордоном і міжнародне визнання мистецтва черкаських акторів.

Вітання приймали директор театру Любов Величко та його художній керівник Ярослав Грушецький.

– Ваш колектив якось і колективом не назвеш: «родина» личить йому більше. Тут особлива атмосфера родинного тепла і затишку, радості й любові. Тому від родини Одаричів – вашій родині – подарунок до ювілею. Сподіваюся, що цей комп’ютер стане вам у нагоді, – сказав у привітанні Сергій Олегович. – Дякую за те, що ви є, що ви нас любите, що заради нас ви виходите за рамки сцени й йдете у школи, дитячі садочки, несете добро і радість нашим дітям.

Міський голова зізнався, що не є шанувальником лялькового театру, але, найімовірніше, скоро ним стане, оскільки має скоро стати дідом, на що актори нагадали, що мають у своєму репертуарі й вистави для дорослих.

Зазначимо, що історія постановок театру налічує понад 160 вистав. Окрім режисерів, художників, композиторів, тут працюють талановиті скульптори, художники-бутафори, конструктори ігрових ляльок, декоратори та інші майстри. Й завдячуючи їм, тисячі дітлахів Черкащини й України в цілому мають змогу насолоджуватися цікавими феєріями, які створюють для них усі ці талановиті люди.

Театр ляльок має довгу й різнобарвну історію свого функціонування та розквіту. Першим директором та головним режисером театру ляльок була Алла Мальцева, першим головним художником – Володимир Мальцев. Ними була сформована і підготовлена професійна трупа, розроблені оригінальні системи та конструкції ігрових ляльок, опановано репертуар із семи різноманітних за формою вистав.

Нині ж ляльковий театр очолює Заслужений працівник культури України Любов Величком – із 2003 року. Відтоді театр увійшов у нову епоху. Завдяки їй тут зазвучали нові, молоді імена режисерів, з’явилися свіжі акторські таланти. А у творчому доробку трупи, яку очолив художній керівник Ярослав Грушецький, з’явилися вечірні вистави для дорослого глядача. Нині театр – учасник численних міжнародних фестивалів, а головний художник закладу Каріна Чепурна 2011 року стала відкриттям і фаворитом Всеукраїнської виставки художників-сценографів театру ляльок.

Окрім того, цьогоріч театр відзначає 45-річчя, як набув статусу обласного.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ