На шляху до відродження чорнобаївського ФК «Колос»

Десятиріччя тому чорнобаївський футбольний клуб «Колос» здобував перемоги на чемпіонатах Черкаської області, був учасником чемпіонату України. Та вже 2 роки, як припинив своє існування. Але вболівальники, яких в районі багато, чекають від клубу повернення на професійний рівень. І нещодавно селищні активісти зробили перші кроки до відродження команди. Їм сприяє районна влада, віддані фанати і самі футболісти.Десятиріччя тому чорнобаївський футбольний клуб «Колос» здобував перемоги на чемпіонатах Черкаської області, був учасником чемпіонату України. Та вже 2 роки, як припинив своє існування. Але вболівальники, яких в районі багато, чекають від клубу повернення на професійний рівень. І нещодавно селищні активісти зробили перші кроки до відродження команди. Їм сприяє районна влада, віддані фанати і самі футболісти.

У своєму інтерв’ю громадський активіст, президент ФК «Колос» Роман Соська, який теж в минулому грав у футбол, розповів, чому необхідно відродити районну футбольну команду, а також окреслив шляхи для досягнення цієї мети.

– Здобутки чорнобаївського ФК «Колос» дійсно вагомі. В 1999 р., в рік заснування, команда була фіналістом кубка області та срібним призером чемпіонату області. В 2000 р. стала бронзовим призером обласного чемпіонату, володарем кубка області.. В 2001 і 2002 рр. – брали участь у чемпіонаті області, стали фіналістами кубка області. В 2000 і 2002 рр. - учасник чемпіонату України серед аматорів. В 2003 р. - знову чемпіонат області з футболу. В 2009 р. – учасник чемпіонату області по 1-ій групі, в 2011 р. команда виборола 5 місце в чемпіонаті Черкаської області. В 2012 р. – учасник чемпіонату області у 1-ій лізі. А в 2013 р. ФК «Колос» припинив своє існування.

В 2011 р. місцева влада, вклавши великі кошти, залучила до команди киян, а наші гравці, молоді, перспективні, сиділи на лаві запасних. Тоді вибороли лише 5 місце. На мою думку, кияни приїхали підзаробитися, на перемогу вони ставку не робили. А через кілька років уже і сама команда стала непотрібною.

На Чорнобаївщині в ДЮСШ, серед інших видів спорту, культивують футбол. Юних чорнобаївців готують досвідчені тренери. Після школи діти, як правило, припиняють займатися грою, адже не мають перспективи зростання в нашому регіоні. Лише одиниці переїздять до спортінтернатів чи одразу до професійних клубів. Але переважна більшість молодих талантів залишає футбол або грає в місцевих аматорських командах. Ми хочемо, щоб діти хотіли вести здоровий спосіб життя, грати в футбол, а не тинялися по барах, обелісках, заправках. Щоби юніори представляли наш район для початку в першій лізі Чемпіонату області, щоб їх помітили на турнірах вищих рівнів. Бо це шанс потрапити до обласних, а то і столичних футбольних клубів, – розповідає Роман Соська.

– На якій стадії формування команди?

- Зараз маємо кістяк: 6 чоловік, які вже грали на область. Олександр Клименко, Юрій і Роман Кривенки, Сергій Керей, Олександр Шепель, Микола Лахтіонов. Останній, до речі, погодився бути тренером на громадських засадах. Він вже 10 років працює тренером в ДЮСШ. Набирає семирічок і тренує до випуску.

Сім його вихованців зараз грають у вищій лізі України за «Дніпро-80» (Черкаси): Максим Дикий, Андрій Вишнівський з Чорнобая, Валентин Депутат з Лукашівки, Богдан Гуназа з Веселого Хутора, Вячеслав Романенко з Хрестителевого, Богдан Вінніченко, Артем Собко з Богодухівки. Троє його колишніх учнів - Олександр Ковальов, Ярослав Савісько, Ярослав Пуха - перебувають на навчанні в Олімпійському коледжі ім. Івана Піддубного, Андрій Литвиненко грає за ФК «Переможець» (Київ).

– Якими молодими гравцями буде підживлюватися команда?

– Відбір уже стартував. Микола Лахтіонов разом з іншим тренером ДЮСШ Сергієм Бурбою проводять його для залучення кращих футболістів з району. Вже 5 юнаків 15-17 років ввели в склад команди. Вони теж є досить досвідченими, грають за свої сільські команди у Чемпіонаті району. Ще потрібно більше 10 гравців. Потім будемо награвати склад на тренуваннях. А вже в жовтні команду запросили на турнір «Кубок Лівобережжя».

Проте серед іншого, необхідна система мотивації гравців. Для існування професійної футбольної команди мінімальний бюджет – 150 тис грн на рік. Для поїздок на чемпіонати області, на проживання, харчування. Безумовно, ініціативна група власноруч не зможе фінансувати професійний ФК, тому потрібне пряме залучення спонсорів.

– Якими будуть першочергові кроки щодо залучення бізнесу до підтримки «Колосу»?

– Перші кроки зроблено. Ми почали презентувати наш клуб серед населення. Що ж до спонсорства, то це лише особисті переговори з керівниками підприємств з пропозицією допомогти відродити професійний футбол на Чорнобаївщині. Та нам ідуть назустріч. 30 тис. грн. виділило СТОВ «Агроко». З цих коштів придбали спортінвентар, м’ячі, гетри, бокові прапорці на поле. Зауважу, що цим інвентарем користуються і вихованці ДЮСШ.

– Де буде тренуватися ФК?

– «Колос» має можливість тренуватися в селищному спорткомплексі. Поступово відновлюється стадіон. Завдяки сприянню голови Чорнобаївської РДА Сергія Джоболди влітку розпочали полив футбольного поля.

– Що вважаєте головною запорукою відродження команди?

- Найголовніше - це бажання самих фанатів, любителів футболу відновити свою команду. Висловлю сподівання, що жителі району долучаться до цієї благородної справи і кожен пошановувач футболу зробить свій посильний внесок у відродження команди «Колос».

Спілкувалася Інна Чмихало, Нова Доба

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ