На Канівщині споминали Михайла Максимовича

Комунальний заклад «Канівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради» організував і провів інтегроване методоб’єднання вчителів біології, хімії, української мови і літератури на тему «Михайло Олександрович Максимович. Навіки з рідним краєм («Споминайте ж мене хоч мислями, споминайте мене добрими словами…»)»Комунальний заклад «Канівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради» організував і провів інтегроване методоб’єднання вчителів біології, хімії, української мови і літератури на тему «Михайло Олександрович Максимович. Навіки з рідним краєм («Споминайте ж мене хоч мислями, споминайте мене добрими словами…»)»

Це стало методичним мостом між Канівською загальноосвітньою санаторною школою-інтернат, Шевченківським національним заповідником та Сушківським НВК.

Метою зустрічі було ознайомитися з епізодами життєвого та творчого шляху видатного українця, життя якого пов’язане із Канівщиною, показати багатогранність обдарування видатного земляка, який залишив помітний слід як у галузі природознавства, ботаніки, хімії, зоології, фізики, так і в галузях мовознавства, фольклору, етнографії, історії, археології.

Вчитель історії та географії Сушківського НВК Федоренко П.Я. зустрів учасників методоб’єднанням у меморіальному комплексі с. Прохорівка, де стоять пам’ятні знаки відомим землякам, а потім продовжив екскурсію по Михайловій горі, де знаходиться могила М.О.Максимовича.

Зі М. Максимовичем як видатним вченим-ботаніком, дослідником природи ознайомила присутніх вчитель-методист хімії і біології Канівської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат Криволап Л.П. Переконатися у вмінні О. Максимовича обрамити ботаніку в небачену вишукану літературну форму вчителі змогли за допомогою сторінок книги «Размышления о природе», виданої 1833 року.

Про вагомий внесок Максимовича в розвиток українського мовознавства, вивченні історії мови та відстоюванні її самобутності розповіла старший вчитель української мови і літератури   санаторної школа-інтернат Шевченко Л.П., адже вчений заклав підвалини сучасної історичної граматики, діалектології, ономастики та етимології.

Новою для учасників інформацією поділилась старший науковий співробітник Шевченківського національного заповідника Миколенко Л.В.. Вона розповіла про цікаві факти із життя М.Максимовича, історію споруд на Михайловій горі за часів життя тут видатного вченого.

Вчитель-методист української мови і літератури Павліченко Л.В. разом із своїми вихованцями Сушківського НВК показали театралізоване дійство про епізоди життя М.Максимовича, його зустріч з Т.Г.Шевченком. Любов Василівна емоційно подала історію створення Шевченком портретів М.Максимовича та його дружини Марії.

Вчителі і учні санаторної школи та Шевченківського національного заповідника відгукнулися на оголошену творчим об’єднанням «Соняшник» благодійну акцію «Подаруй книги учням сільської школи» і підготували подарунок учням Сушківського НВК: книги та канцелярське приладдя .

Проведений захід викликав в учасників почуття гордості за рідний край, своїх земляків за свій народ, його славне минуле, національну гідність.

Сергій Гринець, директор комунального закладу «Канівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради»

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ