На Черкащині фіксують симптоми гідрологічної посухи

ДніпроОсобливістю погодних умов цьогорічного весняно-літнього періоду був нехарактерний для території України розподіл опадів, що мало прямий вплив на водний режим річкових басейнів. Український гідрометеоцентр повідомляє, що у кінці літа на початку осені на річках Правобережжя гідрологічна ситуація поступово наблизилася і набула ознак небезпечної ситуації природного характеру – маловоддя. У першій декаді вересня гідрологічна посуха поширилася і на ліві притоки Середнього Дніпра, які формують бічний приплив води до дніпровського каскаду водосховищ, а це річки Сула, Ворскла, Оріль, Супій. Про це інформують в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Водність річок на території Черкащини складає менше половини вересневої норми, а рівні води залишаються на відмітках, близьких до найнижчих за період регулярних спостережень. При цьому витрати води, близькі до критеріїв маловоддя. На річці Рось – 23% водних витрат. Загальна гідрологічна ситуація у басейні Дніпра залишається несприятливою і характеризується водністю, найменшою за період експлуатації водосховищ. Гідрологічна посуха, окрім загального зниження водності річок, проявилась в інтенсивному розвитку водної рослинності, у значному заростанні русел, виникненні ділянок стоячої води, пересиханні малих річок, що, перш за все, негативно впливає на водні екосистеми і екологічну ситуацію загалом.

За інформацією начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, спеціалізована лабораторія впродовж 9 місяців відбирала та проаналізувала 84 проби води із водоймища в акваторії Черкас. У кожній пробі визначали значення 30 показників. Проби води брались в трьох різних місцях: вище міста, в межах міста та 6 км нижче міста. Для оцінки якості води використовувались рибогосподарські гранично допустимі концентрації. Ці показники є більш жорсткими в порівнянні з санітарно-побутовими нормами і дозволяють своєчасно реагувати на екологічні зміни у водоймах.

За результатами досліджень, поверхнева вода Кременчуцького водосховища забруднена вище допустимих концентрацій сполуками важких металів, фенолів та азоту. У третьому кварталі, в порівнянні з минулим кварталом, суттєво  збільшились середні концентрації важких металів. Вміст міді перевищує норму в 17 разів, цинку – в 9 разів, марганцю – в 3,8 та заліза – в 2,3 рази. Проте, концентрації  сполук азоту нітратного зменшились в 2,2 рази, азоту нітритного в 1,2 рази; хрому шестивалентного в 1,4 рази. Газовий склад води задовільний.

Як наголошують в Національній програмі екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води, збереження тенденції до погіршення екологічного стану водних об’єктів басейну Дніпра в майбутньому може загрожувати біологічно-генетичною деградацією населення України і негативно позначитися на економічних показниках розвитку господарства.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ