Інформація про стан озимої пшениці по результатам осіннього обстеження в Звенигородському районі в 2015 році

За аналізом багаторічних даних в останні роки в Звенигородському районі умови для сівби озимих стали більш жорсткими через сухість ґрунту. От і в цьому році агрометеорологічні умови для підготовки ґрунту та осінньої сівби озимих культур під урожай 2016 року в Звенигородському районі були  несприятливі.

Внаслідок жорсткої ґрунтової засухи критично мало запасів продуктивної вологи в ґрунті було не тільки для сівби озимих, а й для оранки на зяб: плуги не могли вгризтися в твердий, як бетон, ґрунт. Такий стан був обумовлений загальним дефіцитом опадів ще із початку року і який продовжувався все літо та вересень.

На 30 вересня з  початку року  опадів випало лише 79  % від норми. Дощі, що спостерігались протягом вересня, були недостатніми, щоб припинити ґрунтову засуху. Землероби району, не дочекавшись доброго зволоження ґрунту, з другої декади вересня все ж таки розпочали посівну компанію. Проте умови для розвитку озимих посівів в районі залишались несприятливими: лише через 15 днів після посіву було відмічене  проростання зерна та через 19 днів - перші сходи, зріджені , нерівномірні по густоті та висоті, частина зерна (до 10 %) в землі лежало  без проростків.

Така ситуація була по всьому району. Лише в 3-й декаді жовтня зволоження верхніх шарів ґрунту покращилось і нарешті у пшениці озимої з’явились масові сходи, хоч і  переважно нерівномірні.  Протягом жовтня та листопада вегетація озимих проходила повільно, переважно  в денні години доби.

В 2014 році ситуація зі зволоженням ґрунту на цей час в районі була аналогічна - ґрунтова засуха припинилась  лише у 3-й декаді вересня. Проте за аналізом попереднього року  в Звенигородському районі  на кінець жовтня скрізь відмічалось кущіння. В цьому ж році стан посівів пшениці озимої, за якими спостерігає метеостанція, значно гірший ніж у минулому: лише 20.11 відмічене початок фази „3-й листок ”.

В багатьох господарствах району посіви можуть ввійти в зиму без розвиненого вузла кущіння, що негативно позначиться на рівні їх морозостійкості. Подальший стан посівів залежатиме від умов перезимівлі. 

По даних метеостанції запаси продуктивної вологи у верхньому ( 0-20 см) шарі ґрунту  на 18.11 достатні і складають 30-33 мм. Сума ефективних температур повітря вище +5°, що накопичилась в районі з початку сівби озимих зернових культур(17.09) до 20.11, становить 312.9˚.

По результатах осіннього обстеження посівів Звенигородського району видно, що в зиму пшениця озима входить переважно  слабко розвиненою: лише у 25% посівів утворились вузлові корені, в 50% - рослини знаходяться в початковій стадії фази „3-й листок ”, в 25% - масові сходи. Перезимівля озимих культур в Звенигородському районі можлива без серйозних втрат, якщо зима буде не суворою.

 Начальник метеостанції Звенигородка Т.А. Лисенко

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ