На Чорнобаївщині відзначили 175-річчя Михайла Старицького

Сьогодні минає 175 років відтоді, як народився видатний український поет, прозаїк, драматург Михайло Старицький. Аби вкотре згадати й вшанувати пам’ять про нашого земляка, цього дня на його Батьківщину, в село Кліщинці Чорнобаївського району, з’їхалися гості не лише з району та області, а й зі столиці. Зокрема, на рідну землю поета завітали народний депутат України Микола Томенко, народна артистка України Наталка Сумська, заступник голови – керівник апарату Черкаської ОДА Віталій Коваль та інші.

Із нагоди ювілею у Кліщинцях відкрили літературно-меморіальний музей імені Михайла Старицького, в якому нещодавно провели ремонтні роботи та оновили експозицію. Для цього з обласного бюджету було виділено 138 та 75 тис. грн. відповідно. Нині музей налічує сотні експонатів, серед яких і фотодокументи, особисті речі Михайла Старицького, які ще у 80-х роках минулого століття передала до музею онука письменника Орина Стешенко.

Цього дня жителі району та гості поклали квіти до пам’ятника Михайла Старицького, потім долучилися до екскурсії в музеї й урочистостей в сільському будинку культури.

Народний депутат України Микола Томенко з приємністю відзначив те, що на Черкащині відкрито надзвичайно високого рівня музей: «Думаю, що тут обов’язково мають побувати учні не лише Чорнобаївського району, адже це земля, де мало не в кожному селі народився певний визначний діяч або класик. Таким чином ми маємо виховувати у наших дітях відчуття патріотизму, коли вони, закінчуючи тутешню школу, зможуть вже у вищих навчальних закладах держави з гордістю говорити про те, що народилися на такій славетній землі». Він також передав директору музею М. Старицького Людмилі Харченко картину, на якій зображено родину поета, а ще спортивний інвентар для учнів Кліщинського навчального закладу.

Наталка Сумська, у свою чергу, була вражена грою місцевих акторів, які відтворили на сцені будинку культури уривки з творів письменника. А ще поділилась думками про цінність театрального мистецтва та важливість пам’яті про таких видатних діячів, як Михайло Старицький – одного із фундаторів українського професійного театру.

– Період Михайла Старицького – це був той час, коли у великих містах «не модно» було бути українцем. Переїжджаючи в місто, всі переходили на російську мову, – сказав присутнім заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Певно, саме в тій когорті однодумців перебував письменник, щоб дати можливість після Тараса Шевченка все ж розвиватись українській культурі та українському слову.

Віталій Володимирович зазначив, що нині у час війни, ми все ж маємо розвивати нашу культуру, адже воюємо і за наші традиції, і за нашу духовність та незалежність.

Довідково:

На Чорнобаївщині діє 19 аматорських драматичних колективів, серед яких один має звання «народного». Щорічно тут відбувається районний огляд-конкурс, приурочений річниці народження поета.

Також із нагоди 175-річчя поета рішенням сесії районної ради від 2015 року сільській школі присвоєно назву Кліщинський навчально-виховний комплекс ДНЗ ЗОШ I-III ступенів Чорнобаївської районної ради Черкаської області імені Михайла Старицького.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ