Дмитро Виноградов: Чи справді на Черкащині наступного року з’являться індустріальні парки?..

Відомий черкаський економіст, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку – про останню «модну» новацію, заплановану до реалізації в області.
На одній із останніх колегій ОДА було озвучено ініціативу керівництва області (і дано відповідні доручення районам надати з цього приводу свої пропозиції) стосовно створення на Черкащині індустріальних парків. Чи може така ідея стати дійсно рятувальною економічною новацією для розвитку нашого регіону?..
Як відомо, індустріальний парк — це  ділянка землі комунальної власності   для розміщення промислових об’єктів, забезпечена потрібною інфраструктурою, що управляється керуючою компанією. Мета їх створення - полегшення доступу інвесторам, пришвидшення процесу запуску підприємств. В Україні, протягом останніх 2 років, було створено всього 12 індустріальних парків - і за цей час лише у половині із них нарешті з’явились керуючі компанії.
Зауваження перше до нової ініціативи керівництва Черкащини: оскільки індустріальні парки не створюються “про всяк випадок” – таке рішення приймається з огляду на загальну концепції розвитку населеного пункту або регіону. Крім того, перед прийняттям остаточного рішення щодо створення індустріального парку у тому чи іншому місті треба отримати інформацію від суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, електроенергетики та ринку природного газу про наявність ресурсів, необхідних для створення індустріального парку, а також отримати технічні умови на приєднання до мереж (об'єктів). Чи було проведено таку роботу стосовно міст Умань, Ватутіне, Кам’янка та Сміла – названих найперспективнішими  для відкриття індустріальних парків на Черкащині?
Зауваження друге:  перш, ніж приймати рішення про створення індустріального парку, необхідне чітке визначення   його концепції -  мети, завдання створення та функціонального призначення, плану розвитку та  очікуваних результатів від його дії - і ще багато-багато пунктів… Чи прораховував їх хтось? Маю у цьому великий сумнів.
Зауваження третє: створення індустріального парку на 75% відбувається за рахунок  недержавних джерел фінансування.  Чи здатні місцеві бюджети виділити  кошти для співфінансування  проекту? Я вже не кажу про те, що дані кошти взагалі не закладені до проектів обласного та місцевих бюджетів.
Після всього вищеперерахованого, у мене виникає закономірне питання до керманичів області –  чи дійсно Черкащина має шанс на відкриття хоча б одного індустріального парку – чи ми маємо справу з черговою  спробою гарної міни при поганій грі?...

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ