В художньому музеї відкрито виставку Валентини Кузьменко

26 січня 2016 року в художньому музеї обласної ради відкрилася виставка творів декоративного розпису Валентини Кузьменко, яку вона приурочила до 110-ї річниці від дня народження Макара Мухи.26 січня 2016 року в художньому музеї обласної ради відкрилася виставка творів декоративного розпису Валентини Кузьменко, яку вона приурочила до 110-ї річниці від дня народження Макара Мухи.

Про це повідомляють Новини Черкас із посиланням на інформацію відділу інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації.

Декоративний розпис є яскравою сторінкою мистецтва Черкащини. Неоціненний внесок у розвиток цього виду внесли уродженці Черкащини Макар Муха, Софія та Ірина Гоменюк. Традиції цих визнаних майстрів наразі продовжує Валентина Федорівна Кузьменко. Своїм творчим становленням вона завдячує саме навчанню у Макара Мухи і Софії Гоменюк. В цій галузі декоративно-прикладного мистецтва жінка активно почала працювати на початку 70-х років минулого століття. Нині в колекції музею знаходиться 34 її твори, 18 з яких експонуються на згаданій виставці. 

Варто зазначити, що водночас вона – мисткиня і поетеса, має значний поетичний доробок. Поєднання цих двох крил обдарування надає її творам повнокровної сили самовираження, певного драматизму і неповторності. В багатьох її роботах звучить і філософська глибина, і поетичне світосприйняття. 

Валентина Федорівна Кузьменко народилася 8 серпня 1944 року в с. Моринці Звенигородського району. Закінчила середню та музичну школу в м. Звенигородка. Член спілки письменників України з 1977 року. У 1981 році закінчила вищі літературні курси в Москві. У 2009 році стала лауреатом премії імені Василя Симоненка. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 1991 року. У 2011 році їй було присвоєно звання заслужений майстер народної творчості України. Учасниця багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. 

Варто нагадати, що перша персональна виставка її творів відбулася у 1970 році в Черкасах. Згодом персональні виставки декоративних розписів Валентини Кузьменко відбулися в Києві, Москві, Ленінграді, Сумах, Каневі. Її твори знаходяться у фондах музеїв України, у приватних колекціях. Репродукції розписів було вміщено в журналах «Дніпро», «Жовтень» та інших. 

В 90-х роках майстриня викладала основи народної творчості в навчальних закладах Черкас, зокрема, працювала майстром виробничого навчання в художньо-технічному коледжі. Варто зазначити, що художнє оформлення всіх своїх поетичних збірок вона виконала власноруч. Валентина Федорівна пробує себе і в такій складній техніці, як розпис на склі. 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ