Декомунізація навпаки: суд повернув у Червону Слободу вулицю Радянську

вулиця РадянськаРішенням Черкаського районного суду вулиці Іллі Іделя, що в с.Червона Слобода, повернуто стару назву – Радянська.

Суддя Олександр Смоляр «на підставі свого внутрішнього переконання» та керуючись доказами порушення процедури перейменування вулиць, задовольнив позов до сільради й скасував перейменування вулиці Радянської на вулицю Іллі Іделя, пише Прочерк.

Нагадаємо, доброволець батальйону «Айдар», випускник Червонослобідської школи №1 Ілля Ідель отримав смертельне поранення в боях під Щастям Луганської області й помер 30 серпня 2014 року. 21 серпня 2015 року, вже після прийняття закону про декомунізацію, Червонослобідська сільська рада вирішила назвати на честь свого земляка вулицю Радянську. Але частина депутатів і жителів села виступали проти перейменування. За їхніми словами, це «потягне для жителів села додаткові витрати». Ці люди запросили до села матір Іллі, яка живе в Києві, й вона з якихось причин сказала, що також проти перейменування вулиці.

Діяльність ініціативної групи, яка відстоювала стару назву, тодішній сільський голова Микола Котко називає маячнею.

“Здавалося б, кожен має розуміти, що якби добровольці не стримали натиск ворога, він був би не лише в Криму і Донбасі, але і в Одесі, Харкові а то й у Черкасах, – каже Микола Васильович. – Але дехто не хоче дослухатися й до цих аргументів.”

Одна із активісток повернення вулиці старої назви, нинішній секретар сільради Юлія Околічна, перед перейменуванням на полягала на тому, що в селі є більш важливі проблеми, ніж перейменування вулиць. Але після рішення сільради вона, вочевидь, змінила свою думку й стала наполягати на зворотному перейменуванні. Тепер Юлія Анатоліївна наголошує на тому, що перейменування вулиці не погодили з родичами загиблого.

“Орган місцевого самоврядування тоді не повідомив маму Іллі Іделя про те, що вулицю буде перейменовано, – каже пані Околічна. – Ви розумієте, що були порушені права людини? Є процедура зміни (назви вулиці, – ред.)? На той момент краще б сільська рада виділила кошти на встановлення пам’ятника… Замість того, щоб допомогти батькам, дружині, дитині загиблого, наша сільська рада тоді вирішила прославитися й просто перейменувати вулицю.”

На переконання Юлії Околічної, перед перейменуванням потрібно збирати збори жителів вулиці і радитися з ними. Що ж до особистості Іллі Іделя, то до неї в активістки немає ніяких застережень. На запитання журналіста, як планується перейменувати вулицю в рамках закону про декомунізацію (адже це все-таки необхідно зробити), секретар сільради відповіла, що, коли потепліє, буде проведено збори жителів селян, на яких жителі вулиць висловлять свої думки, і вже відповідно до них проводитимуться зміни.

Тим часом, нинішній сільський голова Зінаїда Михайленко не вважає повернення старої назви логічним кроком.

“Цій ініціативній групі ніщо не подобається, – каже Зінаїда Миколаївна. – Вони до думки людей не прислухаються – багато людей вже й документи переоформили (на нову назву вулиці, – ред.) Нехай би вже була ця назва! Хлопець усе ж таки загинув за Україну. Хай би була назва на його честь, хіба ж це погана назва! Ні, ініціативній групі не сподобалося – вони подали в суд і перейменували назад.”

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ