У Рацево запрошують “на останній бій” за курники. Будуть палити шини

Учора під стінами Верховної Ради мітингували жителі Чигиринщини, які протестують проти будівництва найбільшого в Європі птахокомплексу “Нашої Ряби”, який раніше планували звести біля Мошен і Яснозір’я Черкаського району.

Фото “Голос України”

Учора під стінами Верховної Ради мітингували жителі Чигиринщини, які протестують проти будівництва найбільшого в Європі птахокомплексу “Нашої Ряби”, який раніше планували звести біля Мошен і Яснозір’я Черкаського району.

Жителі цих сіл виступили категорично проти, проводили масові акції протесту, перекривали дороги, мітингували в столиці, навіть вдавались до фізичного протистояння, охороняючи власні земельні паї від незаконної експансії. Влада району і області виступила цілком на боці агресора, дійшовши до погроз активістам. Однак жителям Черкаського району вдалось відбитись, тож увага агрохолдингу зосередилась на селі Рацево Чигиринського району.

Проти такого будівництва неподалік Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, резиденції гетьмана Богдана Хмельницького виступили не тільки чигиринці, а й авторитетні громадські діячі та письменники зі столиці. Кілька разів вони публікували свої відкриті листи з вимогою захистити колиску української державності, однак влада на них відреагувала по своємо – нагнітанням ситуації.

Правда, спочатку була спроба переконати жителів Рацево в тому, що курники – це благо. Однак після відвідин подібних комплексів на Канівщині думка селян змінилася. А після цього почалося: когось почали заманювати грошима, пропонуючи за пай у 2,5 га 250 тис. гривень, на когось почали тиснути.

До речі, представники ініціативної групи вже побували на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Вони озвучили всі можливі наслідки від будівництва, повідомили про стан, в якому перебувають села Канівського району, надали відеозапис, письмові пояснення. Комітет ухвалив рішення провести виїзне засідання. Тим часом поспілкуватися з активістами вийшов і народний депутат Олег Петренко (БПП), який обирався по мажоритарному округу Черкас. Він схвалив дії громади.

“Спілкування з людьми засвідчило: вони розуміють, що потрібно робити. Вектор їхніх дій — правильний. Водночас дуже важливим буде рішення профільного комітету», — зауважив він. Народний обранець пообіцяв вивчити це питання і долучитися до розв’язання проблеми. І попросив запросити його на це виїзне засідання комітету”, – цитує нардепа Голос України.

Цікаво, що після поїздки чигиринців до столиці, ситуація почала накручуватись до абсурду. Кажуть, на завтра у Рацевому вже готують “побоїще із шинами”. У редакцію “Дзвону” також дзвонили і запрошували на “останній бій за курники”. Страшно навіть подумати, що мається на увазі? Паління хат тим, хто проти?

Тетяна Воронцова

Дзвін

Теми: Чигирин
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ