На здану “папєрєднікамі” школу у Драбові… потрібно ще 20 млн. грн

Школа, помпезно відкрита шість років тому у Драбові на Черкащині, потребує термінового ремонту. Стіни просідають, фасад – у тріщинах, усередині приміщення цвіль, через дах тече вода. Покрівлю необхідно терміново ремонтувати, б’ють на сполох учителі та чиновники. А заразом – добудувати і другу чергу навчального закладу – актову та спортивну зали. На це потрібно майже двадцять мільйонів гривень, запевняють у районній держадміністрації.

Про це повідомило видання “Ні корупції!”.

 

кухар шкільної їдальні Олена

«Тільки дощ іде, так і лиє, протікає криша, цвіль, без кінця його протираємо, директор тут у нас не винна, ні при чому, тут винні наші попередні керівники. Які тут керували раніше, оце вони і винні. Як вони оце приймали цю школу. Ця пліснява, грибок на стінах і стелі впливає на нас і на наше здоров’я. Ми кожні дві неділі його тремо. Ми його повитирали недавно. Подивіться знову, яка цвіль!» – бідкається кухар шкільної їдальні Олена.

 

З дощем і талими водами волога потрапляє до приміщення, каже жінка. До того ж, у їдальні та кухні досить холодно, тому надії на те, що проблема щезне без втручання фахівців – примарна. Не набагато ліпша ситуація й у навчальних кімнатах.

 

Олена Потапенко, учителька Драбівської школи-гімназії

«Зараз є грибок, який є в класі, і він впливає на стан здоров’я дітей, є дітки, які мають захворювання серцеві і астматичні», – розповідає Олена Потапенко, учителька Драбівської школи-гімназії.

 

Адміністрація закладу переконана, що причина усіх бід криється у неякісній покрівлі, яка вже на другий рік після урочистого відкриття школи почала руйнуватися.

«Через неправильне примикання парапетів на даху вода стікає не по трубах, а йде прямо на стіни. Руйнуються стіни будівлі – і з’являється грибок. Напевно, що це упущення будівельників. І однозначно треба, щоб фахівці долучилися до виконання цих робіт», – каже Людмила Бугай, директор Драбівської ЗОШ.

 

Людмила Бугай, директор Драбівської ЗОШ

У школі навчається майже шість сотень дітей. Це єдиний загальноосвітній заклад у селищі. Довгобуд з 18-тирічною історією ввели в експлуатацію майже шість років тому. Це перша черга зданої школи, кажуть місцеві чиновники. Другою мали би стати ремонт даху, що тече та побудова актової та спортивної зал.

 

«Сьогодні не можемо сказати, що ця школа аварійна. Але, якщо подивитися в історію будівництва цього закладу, можна дещо зрозуміти. Будувати школу почали у 1992 році. А першу чергу завершили у 2010 році. Будували протягом 18 років у межах коштів, які виділяли на це тоді. До так званої першої черги зданої школи увійшли навчальний корпус та їдальня. Були недоліки. Дах сьогодні потребує ремонту. І це найбільш болюча проблема. У другу чергу повинні ввійти ремонт даху та добудова актової та спортивної зали. З моменту здачі школи у 2010 році питання здачі другої черги так і залишилося у повітрі – через відсутність фінансування.

 

Через неякісну покрівлю маємо руйнування фасаду приміщення», – каже Людмила Рудик, заступник голови Драбівської РДА.

 

Людмила Рудик, заступник голови Драбівської РДА

«Це питання внесено у програму розвитку соціально-економічного Черкащини на цей рік, виготовлено проектно-кошторисну документацію на цю другу чергу, яка складає 18 мільйонів 127 тисяч. Проблему такого масштабу район не може вирішити, бо цих коштів нема ні в районному, ні в обласному бюджеті», – додає Людмила Рудик.

 

Трохи історії. Навесні у 2010 році головою обласної адміністрації став представник Партії регіонів Сергій Тулуб. За його ініціативи в області почали активно впроваджувати програму «Будуймо нову Черкащину». За кілька місяців найпроблемніші в області довгобуди здали в експлуатацію. Саме у 2010 році завершили вісімнадцятирічне будівництво Драбівської школи та обласної дитячої лікарні, яку споруджували майже 20 років. Звісно, що тоді довелося вносити зміни у кошториси, економити на всьому, щоб під аплодисменти довести ефективність та переваги нової влади на чолі з Януковичем-Азаровим. Фасад школи досі зберігає пам’ять про ті часи. Щоправда, одне речення уповноважені особи обачно замалювали. Втім, що то за напис, під шаром фарби, здогадатися неважко.

 

Що ж до підрядників, які кілька разів мінялися, та кошторису робіт у 2010 році, керівництво школи та району киває головами – не знаємо, некомпетентні. Все – у віданні обласного управління капітального будівництва.

 

Скільки конкретно грошей було відмито на експрес-добудові школи, здогадатися важко. Зрозуміло лише, що це була цифра з шістьома нулями. У лютому 2014 року, одразу по тому, як Янукович і його команда втекли з України, прокуратура оголосила в розшук голову Черкаської ОДА Сергія Тулуба у рамках провадження, відкритого за частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України – це привласнення державного майна в особливо великих розмірах.

Втім, кримінальне провадження, яке стосується розкрадання бюджетних коштів під час будівництва об’єктів соціально-культурної сфери Черкащини, зареєстрували ще у листопаді 2013 року, повідомили тоді в обласній прокуратурі.

Наприкінці лютого тоді ще прокурор Черкаської області Геннадій Дем’яненко поінформував, що до списку підозрюваних потрапив пан Тулуб.

За словами пана Дем’яненка, у ході розслідування мали би оприлюднити прізвища й інших чиновників, причетних до корупції в рамках державної програми “Будуємо нову Черкащину”.

Тоді наші джерела отримали інформацію, що було розкрадено майже 135 млн грн. під час будівництва та реконструкції шкіл, садочків, лікарень в області у 2010-2013 рр.

Втікача досі не знайшли, тож таємницю Драбівської школи та інших зданих поспіхом об’єктів соціальної сфери області, надійно поховано.

А драбівським школярам залишається уповати на недощове літо, суху осінь та теплу безсніжну зиму.

 

«Три влади вже нажилися на школі оцій та дітях, то вже й четверта карман собі готує», – обурюється дідусь учня школи Іван Степанович.

Тож, на милості природи варто надіятися, як і на щирість намірів чиновництва?

Теми: Драбів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ