Під час профілактичної акції у Черкасах виявили 35 жінок з підозрою на онко

До Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози у Черкасах цього тижня була проведена акція «Діагностика раку молочної залози» з метою профілактики, ранньої діагностики та виявлення раку молочної залози. Всі лікувальні заклади міста за підтримки департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради взяли активну участь у акції. До Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози у Черкасах цього тижня була проведена акція «Діагностика раку молочної залози» з метою профілактики, ранньої діагностики та виявлення  раку молочної залози. Всі лікувальні заклади міста за підтримки департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради взяли активну участь у акції. 

Як інформує КПН «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров'я Черкаської міської ради», у Черкасах проживає 82046 жінок старших 40 років. Під час проведення  акції  в поліклініках та стаціонарах міста було обстежено 17026 жінок після 40 років на виявлення раку молочної залози, із них у 35  є підозра на онкологічне захворювання молочної залози, і вони  були направлені на додаткові обстеження та консультацію в обласний онкологічний диспансер.

Як інформують Новини Черкас, по місту Черкаси за 9 місяців 2016 року на рак молочної залози захворіло  – 78 жінок, із них в занедбаній формі – 28 %,   65 хворих   виявлено під час профілактичних оглядів.

Рак молочної залози в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, посідає перше місце в структурі захворюваності та смертності від злоякісних новоутворювань серед жінок. За останні 20 років кількість випадків хвороби неухильно зростала на 1-2% за рік.

У 95% випадків рак молочної залози не турбує жінку, а тим часом на першій, нульовій стадії, рак повністю виліковується. Самодіагностика разом з клінічним обстеженням і мамографічним обстеженням – «три кити» раннього розпізнавання раку молочної залози.

Клінічне обстеження в лікаря – мамолога допомагає виявити пухлини від 4 і більше міліметрів. Його проводять один раз у два–три роки, починаючи з 18–20 років, а з 30–річного віку — щороку. Лікар-мамолог може вивчити всі скарги, оцінити стан, дати певні поради.

Третій крок — інструментальна  діагностика. Сучасні апарати ультразвукової діагностики (УЗД) дають якісне обстеження. Його роблять з 30–річного віку - один раз на рік. Мамографія — метод рентгенологічний і дає променеве навантаження, тож до 40–річного віку його не назначають. Але і ризик захворіти в цьому віці досить низький.

Якщо до 30–річного віку рак молочної залози вражає одну з 1200 жінок, з 30 до 40 років - одну з 207 жінок, то в 40-59 років хворіє одна з 24, а з тих, кому понад 60, - одна із 13. Отже, з 40 до 50 років мамографічні обстеження необхідно проходити один раз на рік. Але якщо немає підозрілих змін у структурі молочної залози, можна робити це обстеження один раз на два роки. А з 50 років — щорічно. На сучасних апаратах можна виявити найменші зміни, які стануть вузлами через 3–4 роки. Їх можна видалити хірургічно, і при такій формі раку лікарі-онкологи дають гарантію, що жінка повністю вилікується і проживе багато років.

Шановні жінки м. Черкаси!  За найменшої підозри на патологію в молочній залозі, звертайтесь до лікаря. Бережіть себе і своє здоров'я!

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ