Громади Уманщини активізуються у вирішенні питань своїх територій

У населених пунктах Уманського району продовжуються загальні збори громадян. У період з 6 по 11 березня вони пройшли у селах Затишок, Кочержинці, Іванівка, Томашівка і Посухівка.

У населених пунктах Уманського району продовжуються загальні збори громадян. У період з 6 по 11 березня вони пройшли у селах Затишок, Кочержинці, Іванівка, Томашівка і Посухівка.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

На кожному зібранні були присутні представники районної державної адміністрації та районної ради, щоб долучатися до вирішення нагальних проблем жителів сільських територій. А таких проблем вистачає у кожному селі, і їх активно піднімали учасники зборів.

Так, жителів села Затишок, який об’єднує сільською радою і село Малий Затишок, турбує стан автошляхів. Люди просили зробити хоча б поверхневий ремонт аварійного відрізку шляху Колодисте – Малий Затишок. А також ефективніше розчищати дороги від снігу в зимній період, послуги по чому надає одне з сільгосппідприємств.

Жителі обох сіл обслуговуються в Колодистенській амбулаторії. Тож, користуючись нагодою, вони попросили у представників районної влади придбати на цей медичний заклад аналізатори крові та сечі, адже почули позитивні відгуки про діагностичне обладнання, яке було передане в декілька медичних закладів сіл Родниківка, Юрківка, Бабанка і Ладижинка.

Присутні керівники району повідомили, що у планах – забезпечення всіх амбулаторій загальної практики – сімейної медицини Уманського району таким обладнанням.

Висловлені на зборах проблеми стоятимуть у завданнях сільського голови на 2017 рік. А за минулий рік у селах вдалося здійснити капітальний ремонт вуличного освітлення сіл Затишок та Малий Затишок, реставрацію Обеліску Слави, виготовлення в’їзних знаків у Малий Затишок у зв’язку з його перейменуванням (колишній Політвідділовець).

Серед досягнень у 2016 році в селі Томашівка - встановлення погруддя Т.Г. Шевченка, реконструкції пам’ятника жертвам Голодомору, капітальний ремонт приміщення під ФАП та ремонт ритуального майданчика, - прозвучала інформація на загальних зборах.

На 2017-й, враховуючи пропозиції жителів села, запланували реконструкцію Обеліску Слави, відкриття нового сільського стадіону, встановлення додаткового відеоспостереження по селу, ремонт покрівлі місцевого храму.

Серед виконаних завдань плану соціально-економічного розвитку села Кочержинці – реконструкція вуличного освітлення протяжністю 1 км та встановлення 29 додаткових ліхтарів, поточний ремонт доріг, надання значної фінансової допомоги на діяльність навчально-виховного комплексу, центральної районної лікарні та Кочержинської медичної амбулаторії.

Цього року в селі планують закінчити реконструкцію вуличного освітлення, встановити нову автобусну зупинку та в’їзні знаки.

Загальні збори в Іванівці зібрали також жителів Яроватки, адже села об’єднані однією сільською радою. В обох населених пунктах у минулому році активно проводилося лагодження доріг, ремонтувалися дошкільний навчальний заклад с.Іванівка та навчально-виховний комплекс, також було відреставровано Обеліск Слави.

Спільно з громадянами, було вирішено включити у плани роботи сільської ради на 2017 рік питання забезпечення транспортом та житлом сімейного лікаря, встановлення додаткових автобусних зупинок, ремонту школи, дошкільного навчального закладу та будинку культури в Яроватці, залучення хореографа в культзаклад.

Минулого тижня загальні збори громадян відбулися і в селі Посухівка. Присутні позитивно оцінили роботу щодо облагородження кладовища, встановлення там огорожі. Серед висловлених побажань людей по роботі сільської ради на нинішній рік – ремонт доріг, облаштування спортивного майданчика і встановлення огорожі НВК, проведення води у ФАП та внутрішній ремонт у ньому.

У багатьох селах поставало питання із виконанням сільгосппідприємствами соціально-партнерських угод. Спілка товаровиробників Уманського району прийняла рішення спрямовувати на соціальний розвиток сіл по 250 грн з гектара орендованої землі, і додатково по 5 грн з гектара – Координаційному центру захисників Уманщини. Але ряд аграріїв надають набагато меншу допомогу.

Така ситуація, наприклад, по Затишанській та Посухівській сільських радах. Якщо, приміром, ТОВ «Берестівець», орендуючи 1633 га землі, направило на соціальний розвиток Берестівця 8 млн 650 тис. грн, то Затишанські орендарі - ТОВ «Ліга», ФГ «Дубок» і ФГ «Хорста», які в сумі орендують майже 1380 га, надали всього 25 тис. грн. А найбільші користувачі землею в Посухівці – ФГ «Грейн», ПРАТ «Укрзерноімпекс», ТОВ «Дорофіївське», ФГ «Агролюкс», ТОВ Агрофірма «Ліга», які орендують 771,1 га, - 54,9 тис. грн у 2016 році та всього 17 тис. у 2015-му.

Тож до підприємців зверталися і громади сіл, і керівники району, зауважуючи, що зараз саме від їх соціальної відповідальності, у великій мірі, залежить розвиток сільських територій. Попередньо, було досягнуто порозуміння з аграріями.

Так склалися обставини, що зараз відсутні завідуючі фельдшерсько-акушерськими пунктами у селах Томашівка, Затишок, Шарино, Ятранівка і Пугачівка, що неабияк турбувало людей на загальних зборах. Районна влада взяла на контроль вирішення даної проблеми. Підібрати нових кваліфікованих спеціалістів, зрозуміло, непросто. Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги зобов’язався до травня цього року закрити всі кадрові питання.

На порядку денному кожних зборів стояло і питання об'єднання громад. У районі нині побутують різні думки. Одні громади, наприклад, Затишок і Посухівка - категорично проти об'єднання. Інші – у роздумах, як у Кочержинцях. Треті – висловлюють власні ініціативи: Іванівка, Яроватка, Берестівець та Краснопілка мають бажання об'єднатися між собою в одну громаду.

У свою чергу, представники влади надавали консультації та методичні рекомендації щодо процесу добровільного об'єднання територіальних громад, закликали приймати рішення зважено та обдумано, адже вони вплинуть на життя усього Уманського району.

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ