Володимир Рутківський

Володимир Рутківський – український письменник, неперевершений майстер дитячого історичного роману, митець, який вкладає в дитячі душі любов до спадщини рідної землі.Володимир Рутківський – український письменник, неперевершений майстер дитячого історичного роману, митець, який вкладає в дитячі душі любов до спадщини рідної землі.

Народився письменник 18 квітня 1937 р. в селі Хрестителеве Чорнобаївського району на Черкащині у родині вчителів. Як згадує сам, «дитинство моє минуло над Сулою, поміж Руссю і Диким степом. Саме в наших місцях зупинявся князь Ігор перед невдалим походом на половців. І з полону тікав теж через наші місця. У наших місцях бився Наливайко, неподалік народився Морозенко – той самий, за яким плакала Україна. Тож жити поза історією я просто не міг».

Червоною ниткою крізь більшість творів проходить село його дитинства Велика Бурімка, котре у текстах називається Воронівкою. Чи йдеться про билинних богатирів Київської Русі, чи про перших козаків, чи наших сучасників-школярів — Володимир Рутківський наче пише своєрідний літопис своєї малої батьківщини, з якою пов’язаний духовною пуповиною.

З дитинства мріяв стати археологом, але доля занесла юнака до Одеси, де закінчив політехнічний інститут, поєднував працю і літературну діяльність. В 1959 році вперше виніс на суд читачів свою поезію і невдовзі вже був визнаним початкуючим автором із багатообіцяючим майбутнім. У 1969 році прийнятий до Спілки письменників України. Та все ж його творчий шлях переплетений тернами.

У першій збірці «Краплини сонця» (1966 р.) поет порушує болючі питання пошуку себе молодою людиною, прагне висповідати душу в слові. Як наслідок, його ім’я потрапляє у перелік «ідейно незрілих авторів» і наступна збірка «Плоти» (1968 р.) вилучається з книгарень і бібліотек, інша – «Експромт» (1970 р.) викреслюється з тематичних планів видавництва «Маяк», а збірки «Повітря на двох» (1973 р.) і «Рівновага» (1977 р.) зазнають такого редагування, що ледь нагадують первісний авторський текст…

В творчому пошуку з’явилися перші твори для дітей, доля яких в Україні виявилася такою ж складною. Книги «Ганнуся» та «Бухтик з тихого затону» друкуються тільки після перекладу автором на російську мову у московському видавництві «Детская литература» і мають великий успіх у читачів. Повість «Бухтик із тихого затону» (1981 р.) про співжиття школярів і таємничого водного світу на Всесоюзній нараді дитячих казкарів у 1985 році був визнаний однією з кращих казкових повістей за 12-ту п’ятирічку. Володимиру Рутківському пишуть читачі з різних кінців Радянського Союзу, але в Україні про нього майже не згадують.

І тільки після 1985 року ставлення до творчості Рутківського в Україні змінилося. За часів перебудови письменник повернувся до журналістики. Майже десять років пропрацював у газеті «Одеські вісті» і визнавався кращим журналістом Одещини.

В 1987 р. виходить його майже не коригована поетична збірка «Знак глибини». Наступного року побачила світ книга з двома творами – «Бухтик із тихого затону» і «Гості на мітлі». Дитячий письменник нарешті прийшов до українського читача. А ще через рік в одеському видавництві «Маяк» вийшли дві дитячі повісті «Канікули у Воронівці» та її продовження – «Намети над річкою».

Уже в зрілому віці Володимир Рутківський починає писати на історичну тематику. Письменник взявся за свій давній задум – довести дітям, що історія їхнього народу нічим не поступається історії інших народів.

Першим його історичним відкриттям стає повість «Сторожова застава», опублікована в 1991 р. в журналі «Однокласник» та удостоєна премії ім. М. Трублаїні, а в 2002 р. – літературної премії імені Лесі Українки.

Наступне художньо-історичне відкриття письменника – роман «Сині води», в якому автор, спираючись на історичні дані, стверджує, що першими нищівну відсіч татаро-монгольським поневолювачам дали наші славетні пращури-українці. Роман був відзначений премією Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. А медіакорпорація Бі-Бі-Сі назвала цей роман кращою книгою 2011 року в Україні.

В 2007-2010 роках з’являються на світ книги для дітей з трилогії «Джури» («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен»). Пізніше світ побачила незапланована четверта книга «Джури і Кудлатик».

В 2012 р. Володимир Рутківський за історичну трилогію отримав Шевченківську премію. А також заснував приватну премію «Джури», яку присуджують за нові твори для дітей та юнацтва.

У 2016 році група компаній «Star Media» розпочала роботу над історично-пригодницьким фільмом «Джури козака Швайки». Зйомки плануються у багатьох живописних куточках України. Та основною локацією стане Нижньосульський національний природний парк – саме цю місцевість описував автор в творі

Одна з останніх опублікованих книг письменника повість «Потерчата» (Про себе малого та про скривджений війною світ довкола). В підзаголовку до книги вказується, що це «дитяча сповідь перед дорослими, які так нічому й не навчилися».

Книгами Рутківського зачитуються не лише підлітки, а й дорослі. Його творчість відзначається глибоким проникненням в тему, легкістю та доступністю викладу і особливим, притаманним лише В. Рутківському, гумором. Письменник і далі пише твори, що зачаровують дитячою безпосередністю, історичною правдою; невтомно популяризує літературу для дітей, наполегливо бореться за збереження її кращих традицій та високого мистецького рівня.

Новини Черкас

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ