У Жашківській РДА проведено нараду щодо об’єднання громад

20 червня 2017 року під головуванням голови Жашківської райдержадміністрації Сергія Бойка проведено чергову робочу нараду щодо об’єднання громад. Участь у якій взяли: голова районної ради Максим Салій депутати всіх рівнів, міський та сільські голови.

20 червня 2017 року під головуванням голови Жашківської райдержадміністрації Сергія Бойка проведено чергову робочу нараду щодо об’єднання громад, участь у якій взяли голова районної ради Максим Салій депутати всіх рівнів, міський та сільські голови.

Про це онлайн-газеті Новини Черкас повідомили у райдержадміністрації.

Про план заходів по формуванню об’єднаних територіальних громад доповіла начальник відділу економічного розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Олена Кривошея.

- Реформа місцевого самоврядування і створення об’єднаннях територіальних громад – це можливість для всіх їх мешканців нарешті стати господарями не тільки у своєму домі, а й у рідному селі чи місті. Громаді залишають частину податків і надають пряму субвенцію з держбюджету, щоб вона могла вирішувати, куди їх краще використати. Найбільше повноважень будуть мати ті органи влади, які є найближчими до людей і на рівні яких вирішення завдань та надання послуг є найбільш ефективним та найменш ресурсозатратним тобто на рівні громад. Органи місцевого самоврядування отримають необхідні кадрові та фінансові ресурси та інфраструктурний потенціал для належного виконання повноважень. На сьогоднішній день в Україні створено 413 ОТГ у державному бюджеті на 2017 рік передбачено на об’єднанні територіальні громади: загальної субвенції 1,5 млрд. грн.; 1 млрд. грн.. державного фонду регіонального розвитку; 1 млрд. грн.. субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій; загалом 3,5 млрд. грн. В Черкаській області на даний час створено 10 громад. Наш район активно включився в процес об’єднання громад. Жашківська міська рада ініціювала створення об’єднаної територіальної громади на базі міста Жашкова та сіл Вільшанка, Литвинівка, Леміщиха, Марійка, Скибин, Сорокотяга, Тетерівка, Тихий Хутір в одну громаду з центром громади в місті Жашкові. Соколівська сільська рада пропонує об’єднати села Безпечна, Зелений Ріг, Острожани, Сабадаш, Конела, Конело-Хутори, Конело-Попівка, Соколівка в одну громаду з центром громади в селі Соколівка. Бузівська сільська рада пропонує об’єднання сіл Безпечна, Зелений Ріг, Острожани, Сабадаш, Конела, Конело-Хутори, Конело-Попівка, Соколівка в одну громаду з центром громади в селі Бузівка. Проведено громадське обговорення Жашківською міською радою на яке були запрошені жителі міста та сіл. Питання ОТГ розглядались на сходках сіл, проводиться подворове опитування жителів населених пунктів.

Метою реформи місцевого самоврядування є, передусім, забезпечення його спроможності самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення. Йдеться про наділення територіальних громад більшими ресурсами та про мобілізацію їхніх внутрішніх резервів. Децентралізація в Україні вже має безліч прикладів успіху у вигляді об’єднаних громад і реалізованих ними проектів. Ефективність реформи також підтверджена зростанням місцевих бюджетів. Але головною особливістю децентралізації в Україні є зміна свідомості людей, які вже зрозуміли, що можуть впливати на розвиток своїх громад, і краще ніж вони цього ніхто не зробить.

Про фінансову спроможність об’єднаних громад доповіла начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Загребельна.

- Очікуваний фінансовий ресурс, що надійде до бюджетів місцевого самоврядування у 2017 році розрахунково складе 65059,0 тис.грн. В тому числі акцизного податку – 10650,0 тис.грн. податку на нерухоме майно (плати за землю) – 25307,9 тис. грн., єдиного податку 26355,3 тис.грн. За існу.чих умов оподаткування, фінансовий ресурс об’єднаних громад розрахунково зросте на 66218,6 тис.грн. і становитиме – 131377, 6 тис.грн.(за рахунок надходжень до бюджетів ПДФО), що на 201,8 % більше. У розрахунку на одного жителя доходи бюджету зростуть із 1751 грн. до 3533,1 грн.

Міський голова Ігор Цибровський зазначив, що надіслав до 8 сільських рад пропозиції об’єднатись в одну міську громаду.

До обговорення даного питання долучились координатор сільських голів, голова села Кривчунка Валентина Павлюк та сільські голови села Соколівка Олександр Міщенко та села Бузівка Іван Завертаний.

По завершенню наради голова райдержадміністрації Сергій Бойко дав відповідні доручення виконавцям.

Теми: Жашків
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ