У Черкасах відкрилася персональна виставка Ольги Отнякіної-Бердник «Дивовижні Звірі Передзим’я»

17 листопада Черкаський обласний художній музей презентував роботи декоративно-вжиткового мистецтва заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольги Миколаївни Отнякіної-Бердник.

17 листопада Черкаський обласний художній музей презентував роботи декоративно-вжиткового мистецтва заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольги Миколаївни Отнякіної-Бердник.

Виставка складається з 52 графічних робіт та 42 керамічних іграшок, що стали символічним підсумком тридцятирічного творчого шляху мисткині.

Ольга Миколаївна добре знана в Україні як самобутній майстер керамічної авторської іграшки-свистунця і, не зважаючи на відсутність у неї спеціальної художньої освіти, ще й художник. Адже майстер, творчо включений в процес праці – завжди художник.

Мистецьке мислення майстрині увібрало в себе образи, закладені у ментальності українців, їхньому дитинстві, зростанні у полях, серед зелені трав, квітів, плодів, серед тварин, птахів, у народному фольклорі.

Цікаво, що свій творчий шлях Ольга Отнякіна почала з втілення образів Марії Приймаченко в об’ємі та пізніше прийшла до площинного зображення власних фантастичних звірів, розпочавши створювати ескізи для молодіжного одягу та художніх листівок. На виставці глядач вперше побачить таку кількість графічних робіт автора.

Розпис Отнякіної-Бердник стилістично дуже близький до народного, однак, безумовно, авторський. У ньому нема жодного випадкового елементу, тут домінують рослинні мотиви та характерні для українського мистецтва орнаментальні знаки-символи. У формі і кожній деталі її розпису – глибока символіка і давня мова наших предків, якою автор звертається до сучасників.

«Диво-Звірі» Ольги Отнякіної-Бердник стилістично асоціюються з образами Марії Приймаченко, але в той же час їм притаманний суто «отнякінський» образний та конструктивний тип. Іграшки майстрині традиційні у своїй основі і водночас оригінальні за пластичним трактуванням, способами мистецького вираження певної ідеї, позначені рисами індивідуальної фантазії, гумору, лірики автора. Художниця «оживляє» традиційний площинний розпис, застосовуючи його на об’ємі, а також використовуючи насичену, яскраву темперу замість характерних для кераміки ангоб. Відсутність поливи додатково оживляє фігурки, вони ніби дихають. Ще одна особливість виробів Ольги Отнякіної-Бердник полягає у дивовижно гармонійному співзвуччі форми і розпису, який майстриня розміщує так, що у сприйнятті глядача втрачається розуміння первинності форми.

Майстриня експериментує з функціональним призначенням своїх диво-звірів: вони заповнюють інтер’єр в якості підсвічників та квіткових горщиків. Майстриня шукає, думає, експериментує. У цьому запорука її творчого успіху і нових здійснень.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ