Бути чи не бути Національному природному парку «Холодний Яр»?

Відповідь на це запитання намагалися знайти учасники зустрічі робочої групи з вивчення питання присвоєння урочищу «Холодний Яр» статусу Національного природного парку з представниками громади сіл Мельники та Головківка Чигиринського району, яка відбулась нещодавно в Чигирині.

Участь у заході взяли представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Департаменту екології та природних ресурсів Черкаської облдержадміністрації, Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, Чигиринської райдержадміністрації, ДП «Кам’янське лісове господарство», Канівського природного заповідника, Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького, філіалу «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», та активісти Мельниківської та Головківської громад.

Членами робочої групи були підготовлені презентаційні матеріали та інформаційні довідки щодо функціонування національних природних парків України, науковці навели ряд прикладів на підтримку створення природного парку «Холодний Яр».

Так, територія проектованого Національного природного парку характеризується тісним переплетінням пам’яток історії і природи. За твердженням науковців, в урочищі «Холодний Яр» знаходяться сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської. Недалеко від села Медведівка Чигиринського району виявили поселення часів неоліту, періоду бронзи, а також ранньослов’янське поселення черняхівської культури. В холодноярських лісах збереглися залишки кількох городищ, оточених високими земляними валами, а також руїни древніх церков і печер. Урочище «Холодний Яр» пов’язане із визвольною війною 1648-1654 років, з іменем Богдана Хмельницького, його мешканці були найактивнішими учасниками воєнних подій і визвольних походів під головуванням гетьмана. У XVIII ст. холодноярські ліси стали місцем консолідації повсталих проти польських магнатів. У «Холодному Яру» розпочалося народне повстання – Коліївщина, яке очолив запорізький козак Максим Залізняк, повстання поширилось на Київщину, Брацлавщину, Волинь, Полісся, Галичину. На землях, охоплених повстанням, зароджувалися елементи козацького адміністративного устрою.

На території «Холодного Яру» знаходяться пам’ятки, присвячені Другій світовій війні. Біля валів Скіфського городища – пам’ятник партизанам Холодного яру, які боролися проти фашистських загарбників. Героїчні події найшли своє відображення і в пам’ятках природи. Так, рішенням Черкаської облради на території «Холодного Яру» оголошено ботанічну пам’ятку природи «Дуб Максима Залізняка», дуб віком понад 1000 років, обхватом близько 9 м.

Територія «Холодного Яру» має надзвичайно потужний природній потенціал. Лісові масиви території «Холодного Яру» є залишком колись суцільної смуги лісів. Із центральної найбільш збереженої частини площею близько 550 га бере початок система розгалужених балок, центром яких є «Холодний Яр» – глибока, суцільно покрита густим лісом балка із крутизною схилів від 10° до 30° і відносними висотами до 80 м. Нині ліси «Холодного Яру» репрезентують лісові біогеоценози напівприродного та природного походження.

На думку науковців, територія «Холодного Яру» потребує встановлення особливого режиму використання природних комплексів та об’єктів, основаного на засадах раціонального природокористування, подальша господарська експлуатація призведе до втрат її загальноекологічних властивостей. Зберегти історико-культурний та природний потенціал «Холодного Яру» можливо шляхом створення Національного природного парку.

Законом України «Про природно-заповідний фонд України» визначено, що Національні природні парки створюються з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

До основних завдань Національних природних парків належить:

- збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та природних об’єктів на його території;

- створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах із додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;

- організація та здійснення науково-дослідних робіт, зокрема з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;

- проведення екологічної освітньо-виховної роботи;

- відродження місцевих традицій природокористування, осередків місцевих художніх промислів та інших видів народної творчості тощо.

Діяльність на території Національних природних парків проводиться з урахуванням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, історико-культурної та інших цінностей природних комплексів та об'єктів, шляхом встановлення диференційованого режиму щодо їх охорони, відтворення та використання згідно з функціональним зонуванням.

Територія Національного природного парку за функціональним зонуванням ділиться на: заповідну зону; зону регульованої рекреації, в межах якої проводиться короткостроковий відпочинок та оздоровлення населення; зону стаціонарної рекреації, яка призначена для розміщення готелів, мотелів, кемпінгів, інших об’єктів обслуговування відвідувачів парку; господарську зону, у межах якої проводиться господарська діяльність, спрямована на виконання покладених на парк завдань, знаходяться населені пункти, об’єкти комунального призначення парку, а також землі інших землевласників та землекористувачів, включені до складу парку. Функціональне зонування території дозволяє створити диференційовану програму дій зі збереження, відтворення та ефективного використання природних комплексів.

Територія, проектована для створення Національного природного парку «Холодний Яр», має значні природні ресурси для розвитку рекреаційного господарства, що дасть можливість значно розширити кількість видів рекреаційних занять. Суттєве значення в розвитку рекреаційного потенціалу набуде пізнавальний відпочинок: екскурсії, фотополювання та ін.

В ході засідання відбулось бурхливе обговорення всіх «ЗА» і «ПРОТИ» створення природного парку, присутні обмінялися своїми баченнями з порушеного питання. Представники робочої групи надали роз’яснення щодо основних переваг створення Національного природного парку. Громадські активісти сіл Мельники та Головківка отримали відповіді на ряд питань, пов’язаних з функціональною діяльністю природних парків. Однак, однозначної відповіді щодо створення означеного парку на території урочища «Холодний Яр» наразі не отримано.

Теми: Чигирин
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ