З початку поточного року за сприяння служби зайнятості Черкащини працевлаштовано 40 колишніх учасників АТО

центр зайнятості у Черкасах

Питання щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції розглядалося, днями, на засіданні Центру допомоги учасників антитерористичної операції в Черкаській області. Захід проходив за участю керівництва Черкаської обласної державної адміністрації, представників громадських організацій, структурних підрозділів ОДА та територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в області. Від служби зайнятості участь у засіданні взяв директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Про це повідомили у відділі організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ.

Під час активного обговорення вищезазначеного питання учасники засідання окреслили своє бачення та план подальших дій з вирішення питань щодо соціального захисту учасників АТО.

Питання щодо сприяння працевлаштуванню військових, які повертаються із зони проведення АТО, також перебуває на особливому контролі керівництва служби зайнятості. У разі звернення військовослужбовців за допомогою, фахівці служби зайнятості надають повний спектр соціальних послуг – правову допомогу у вигляді інформування та консультування, щодо змісту їх прав і державних гарантій з питань працевлаштування, отримання статусу безробітного та допомоги по безробіттю.

Так, з початку проведення демобілізації до обласної служби зайнятості, за допомогою у працевлаштуванні, звернулося 4 210 військовослужбовців, з початку 2018 року – 152 особи.

За сприяння служби зайнятості Черкащини роботу отримали понад 1,5 тисячі демобілізованих учасників АТО, в цьому році працевлаштовано 40 осіб.

Водночас певна частина демобілізованих повертається до військової служби за контрактом. Тільки починаючи з 2015 року 326 осіб оформили контракт про проходження служби в Збройних силах України.

Додатковою можливістю працевлаштування для військовослужбовців є також  громадські та інші роботи тимчасового характеру. До участі у таких роботах було залучено 718 колишніх учасників АТО, з початку поточного року – 9 осіб.

Для прискорення працевлаштування та з метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, враховуючи те, що військові не працювали за своєю професією понад 6 місяців, колишнім учасникам АТО пропонується професійне навчання. За цей час за допомогою обласної служби зайнятості 568 осіб пройшли професійне навчання, з них майже всі працевлаштовані.

Водночас, колишні учасники АТО, яким виповнилося 45 років та люди з обмеженими можливостями з їх числа, незалежно від віку, включені до переліку осіб, які мають право на отримання ваучера для перепідготовки, підвищення кваліфікації за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. У 2016 році цією можливістю скористалися 2 особи та отримали ваучер на навчання.

Дієвим механізмом у сприянні працевлаштуванню безробітним є виплата одноразово допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю. Так, за період проведення демобілізації започаткували власну справу 129 колишніх учасників АТО, 2 особи – в поточному році, в таких сферах діяльності як: торгівля, транспорт та зв’язок, сільське господарство, переробна промисловість.

Для демобілізованих військовослужбовців фахівцями обласної служби зайнятості також постійно проводиться робота з надання профорієнтаційних послуг. Організовуються тематичні семінари, тренінги, дні відкритих дверей. З метою сприяння професійному самовизначенню, формування плану побудови кар’єри надаються індивідуальні профконсультації та психологічна допомога. Також запроваджено індивідуальний супровід військовослужбовців протягом 6-ти місяців після їх працевлаштування.

З метою якісного та ефективного надання послуг колишнім учасникам АТО обласна служба зайнятості активно залучає додаткові ресурси. Зокрема, в області  налагоджена тісна співпраця з громадськими та волонтерськими організаціями, іншими зацікавленими сторонами, закладами освіти, охорони здоров’я. Наприклад, фахівцями Черкаського міського центру зайнятості спільно з представниками Регіонального психологічного кризового центру систематично проводяться тренінги для військовослужбовців.

Працевлаштуванню учасників АТО сприяють і зміни у законодавстві про зайнятість, зокрема, в Законі України «Про зайнятість населення», який набув чинності в серпні 2016 року,  ця категорія безробітних віднесена до соціально-вразливих верств населення, тому такі особи можуть бути працевлаштовані з наданням роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску. Так, протягом 2016-2018 років були працевлаштовані 23 колишні учасники АТО з виплатою роботодавцю ЄСВ.

Для підвищення поінформованості учасників АТО у всіх військових комісаріатах Черкащини розміщені інформаційні матеріали про послуги державної служби зайнятості. Досягнуто домовленості про оперативне інформування служби зайнятості щодо демобілізованих військових, які потребують сприяння у працевлаштуванні.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ