В Черкаській області 144 власники транспортних засобів сплатили майже 2,6 млн гривень транспортного податку

податкиВ Черкаській області налічується 102 юридичні особи – платника транспортного податку, ними задекларовано у 2020 році майже 2,1 млн грн податку. Станом на 1 серпня 2020 року такими платниками сплачено майже 1,9 млн гривень.

Фізичним особам, власникам транспортних засобів у 2020 році сформовано та направлено 42 податкових повідомлення-рішення на 1083,3 тис грн, ними, станом на 1 серпня п.р. сплачено 669 тис грн податку.

Податківці нагадують про нові норми в оподаткуванні реалізації транспортних засобів встановлених Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Зокрема, внесено зміни до статті 173 Податкового кодексу України, яка регулює порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна.

Громадяни, які отримують дохід від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортного засобу) оподатковується, як і раніше податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5 %, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується  за ставкою 18 %.

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує майбутніх власників транспортних засобів, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.

Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають податковому органу за місцем реєстрації транспортного засобу декларацію за встановленою формою.

На відміну від юридичних осіб, громадяни не обчислюють суму транспортного податку, їм податкові органи до 1 липня звітного року надсилають податкове повідомлення-рішення про сплату з обрахованою сумою податку та із зазначенням платіжних реквізитів для сплати.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Якщо громадянин придбав транспортний засіб протягом року, то податок сплачуватиметься ним починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Податковий орган надішле податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України. Транспортний податок сплачується у строки сплати податку: фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Юридичні особи – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

У 2020 році підлягають оподаткуванню транспортним податком легкові автомобілі з 2015 року випуску (включно), вартість яких становить понад 1 771 125 гривень (375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2020 році, розміщений на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та містить такі дані: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Із вказаним переліком можна ознайомитись за посиланням https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ