На Черкащині у 2021 році знизився рівень тестування на ВІЛ-інфекцію

Про це повідомили у КНП «Черкаський обласний центр громадського здоров'я Черкаської обласної ради».

Щороку 1 грудня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щороку 1 грудня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Основна мета цього дня - об’єднання зусиль для підтримки людей, які живуть з ВІЛ та пам’ять про тих, хто помер від СНІДу.

В часи затяжної пандемії COVID-19 і зростаючої соціально-економічної напруги, без рішучих дій по боротьбі з ВІЛ-інфекцією Україна ризикує не досягти цілей по викоріненню СНІДу до 2030 року, що може негативно вплинути на соціально-економічний розвиток в майбутньому.

В цей день, попри епідемічні обмеження та зайнятість у лікуванні COVID-19, ми хочемо акцентувати увагу суспільства на проблемі ВІЛ-інфекції/СНІДу, тому що низький рівень уваги до цього захворювання під час епідемій загрожує тяжкими наслідками в майбутньому.

2021 рік для ВІЛ-інфекції в Черкаській області продовжив тенденцію 2020 року. Катастрофічно знизився рівень тестування на ВІЛ-інфекцію, кількість виявлення нових випадків ВІЛ впала у порівнянні з 2019 роком майже в 2 рази. Невпинно зростає відсоток виявленої хвороби у останній, 4 клінічній стадії – стадії СНІДу.

За розрахунками фахівців КНП «Черкаський обласний центр громадського здоров’я Черкаської обласної ради» за період епідемії COVID-19, не виявлено близько 500 осіб з ВІЛ-інфекцією, які можуть потенційно інфікувати своїх статевих партнерів. При такій ситуації Черкаська область може вийти в лідери по рівню захворюваності на ВІЛ/СНІД протягом наступних 5 років.

Черкаський обласний центр громадського здоров’я дякує всім хто продовжує займатись питанням ВІЛ-інфекції в Черкаській області, дякує фахівцям за сумлінну працю, незважаючи на епідемії та карантин, дякує представникам неурядових організацій, соціальним працівникам та іншим партнерам, які підтримують боротьбу з ВІЛ в Черкаській області.

Цього дня ми хочемо заявити про повну готовність продовжувати роботу, допомагати у забезпеченні швидкими тестами, надавати консультативну та організаційну підтримку закладам, що продовжують надавати послуги з тестування та лікування ВІЛ-інфекції.

Цього дня ми нагадуємо всім про те, що ВІЛ-інфекція нікуди не зникла, що ВІЛ-інфекція все ще залишається хронічною невиліковною хворобою, але може бути повністю контрольованою адміністративними заходами та ефективним лікуванням.

Цього дня ми звертаємось до суспільства із закликом долучитись до боротьби з ВІЛ-інфекцією, збільшити охоплення тестуванням та прискорити зусилля на боротьбу з ВІЛ/СНІД не тільки в Черкаській області, а і в цілому в Україні.

Інформація про епідемічну ситуацію щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу в Черкаській області

За весь час епідемії в Черкаській області зареєстровано 9353 випадків ВІЛ-інфекції та 1296 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

На обліку перебуває 3952 ВІЛ-інфіковані особи. Протягом 2021 року під медичний нагляд вперше в житті було узято 225 ВІЛ-інфікованих осіб. З них 34% пацієнтів вже знаходились в ІІІ-ІУ клінічних стадіях.

Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції (63,0%) реєструється серед міського населення області. Серед уперше зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб переважають чоловіки – 62,0%, частка жінок склала 38,0%.

Найбільш ураженою віковою групою залишається вікова група 25-49 років, яка в загальній структурі складає 79,4%.

Основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції є статевий 74,6%. Парентеральний шлях 23,8%, шлях передачі від ВІЛ-інфікований матері до дитини –1,6%.

За результатами сероепідмоніторингу в області за 11 місяців 2021 року виявлено 272 ВІЛ-позитивні особи, в тому числі 54 дитини з невстановленим діагнозом.

Всього на диспансерному обліку в області знаходиться 1275 хворих на СНІД, в тому числі 22 дітей до 18 років.

У 2021 році зареєстровано 18 випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом.

Основним контингентом ризику летальних випадків залишаються споживачі ін’єкційних наркотиків, частка яких в структурі померлих становить 50%. Всі померлі особи знаходилися у віковій категорії 25-55 років. Основною причиною смерті у хворих на СНІД на першому місці залишається – туберкульоз – 50,0%

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ