Любов Уланова – характер людини найкраще пізнається в повітрі

Любов Михайлівна Уланова

Про неї писали вітчизняні та зарубіжні видання. Її називали «господаркою блакитних трас» та «жінкою, яка здивувала світ». Жінка героїчної долі, Заслужений майстер спорту, льотчиця, що встановила три світові рекорди. Все це вона – наша землячка – Любов Михайлівна Уланова.

Народилася в Золотоноші у 1917 році. В різних джерелах стоять дати народження – 27 липня, 24 жовтня. У віці одного року Люба лишилась сиротою. Мама дівчинки – медсестра, загинула під час буремного 1918-го і похована в братській могилі м. Ніжина. Любу взяла на виховання тітка – працівниця Золотоніського банку. В 1931-му році Люба закінчила 7 класів міської школи №1, а з 1932-го року займається у парашутному гуртку Золотоноші. Тоді, в передвоєнні роки парашутні вишки височіли майже в кожному райцентрі. У 1938-му році Люба закінчує десятирічку на вечірній формі навчання. Через брак коштів тітка не могла далі вчити племінницю і та навчалась, працюючи рахівником.

Наш краєзнавець Михайло Пономаренко серед багатьох постатей досліджував і біографію Любові Уланової. В своїх публікаціях він описує перше знайомство майбутньої льотчиці з літаком у 1938-му, коли той пролетів над містом. З цього часу дівчина вирішила підкорити небо.

Закінчивши авіаційну школу, Люба працювала на Далекому Сході. Під час Другої світової війни Любов Уланову направили в санітарну авіацію (базувалась у Вільнюсі) – вивозити поранених в тил.

В мирний час Любов Михайлівна стала першою в світі жінкою, що літала на турбогвинтових літаках. Була командиром ескадрильї в Литовському загоні цивільної авіації.

З 1962 року працює в Ризі . Ризьке небо стало щасливим для льотчиці. Саме як латвійський пілот вона встановила ряд світових рекордів:

16 жовтня 1967 р. екіпаж Уланової встановив перший світовий рекорд дальності польоту для жіночих екіпажів по найкоротшій лінії між двома точками земної кулі (із Сімферополя до Південно-Сахалінська). Екіпаж перебував у польоті 12 год. 12 хв. і подолав 7680 км.

21 жовтня 1967 року – нове світове досягнення екіпажу – ІЛ-18 досяг висоти 12350 м. За цей результат Улановій присвоєно звання Заслуженого майстра спорту.

5 червня 1969 р. екіпаж Уланової піднявся в небо на ІЛ -18 на висоту 13000 м і перейшов у горизонтальний політ, побивши власний світовий рекорд.

Любов Михайлівна літала на ІЛ-18, потім на ТУ-134. Дивує її льотне довголіття: у той час жінки мали право піти на пенсію в 55 років, а вона літала до 59. Їй заборонили польоти за станом здоров’я. Але Любов Михайлівна працювала в авіації і у віці майже 70 років!

За 27 років праці в Аерофлоті налітала налітала більше 3 млн. км небесної дороги.

15 серпня 1966 року Улановій присвоєно звання Героя праці з врученням ордена леніна і золотої зірки. Померла відома льотчиця, наша землячка 7 вересня 2007 року у місті Рига.

Віта Ямборська,

директор Золотоніського краєзнавчого музею ім. М.Ф. Пономаренка

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ