За чотири місяці 2023 року в Черкаській області зафіксовано 28 випадків хвороби Лайма

В області продовжується реєстрація випадків захворювання на хворобу Лайма. Упродовж 4-х місяців цього року зареєстровано 28 випадків цього захворювання.

За чотири місяці 2023 року в Черкаській області зафіксовано 28 випадків хвороби Лайма

Для порівняння: за аналогічний період минулого року зафіксовано 8 випадків хвороби Лайма. У 2022 році зареєстровано 283 випадки захворювання на хворобу Лайма, кількість хворих збільшилась на 80,3% порівняно з 2021 роком. Про це повідомляють у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Як визначити хворобу

Зараження людей хворобою Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз)  відбувається під час відпочинку в лісі, в паркових зонах,найчастіше – під час перебування на дачах та присадибних ділянках. У більшості випадків хвороби Лайма хворі відзначають факт присмоктування кліща або укусу невідомою комахою.

Захворювання виникає після укусу або присмоктування кліща і супроводжується характерним клінічним проявом – мігруючою еритемою, яка являє собою кільце гіперемованої шкіри з більш блідим центром. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, поступово гасне, зливаючись із непошкодженою шкірою.

Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота тіла і млявість. Якщо захворювання не лікувати у ранній стадії, то пізніше уражаються різні органи і системи організму: нервова, серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, селезінка та печінка.

При  вчасно встановленому діагнозі хвороби більшість пацієнтів можна успішно вилікувати антибіотиками. Чим раніше почати лікування, тим швидше і повністю видужає людина.

Як запобігти небезпеці

Найбільш простим і надійним засобом профілактики захворювання залишаються заходи, спрямовані проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

  • До засобів особистої профілактики належить застосування захисного одягу. Куртку або сорочку треба заправляти у штани, які опоясуються паском. Штани заправляються в черевики, комір сорочки повинен щільно прилягати до шиї. Голову необхідно покрити головним убором.
  • Навіть якщо ви ретельно заправляєте одяг, можливим місцем заповзання кліщів залишається шия, тому краще використовувати капюшон. Найкращим взуттям для лісу є чоботи, гладка поверхня яких ускладнює закріплення кліщів.
  • У разі перебування в місцевості, яка дуже заражена кліщами, можна значною мірою захистити себе від заповзання цих паразитів-кровопивць, якщо триматися на відстані від дерев, кущів, звірячих стежок. Не треба лягати на траву в місцях, де можливі кліщі, а тим більше – спати на траві.
  • Для запобігання присмоктуванню кліщів на шкірі також використовують інсектицидні речовини. Репеленти на шкірі та одязі діють ефективно, але вони можуть справляти шкідливу побічну дію, особливо щодо дітей.
  • Велике значення надається самооглядам та взаємооглядам, які треба здійснювати кожні 3-4 години перебування в лісі та під час виходу з нього. Якщо кліщ устиг проникнути на шкіру людини, йому ще необхідний певний час для відшукування місця присмоктування. Присмоктуванню перешкоджає рухливість м’язів тіла, тому найчастіше кліщі присмоктуються тоді, коли людина перебуває у стані спокою. Іноді входження у шкіру хоботка кліща триває декілька годин, тому необхідно вчасно виявити кліща – до його присмоктування.
  • Постійне знімання з себе навіть причеплених до тіла кліщів може запобігти зараженню. Не можна допустити, щоб кліщ залишився на тілі людини на ніч, тоді він стає непомітним. Важливо пам’ятати: чим триваліше кліщ перебуває на тілі під час кровосмоктання, тим більше зростає його інфікувальна сила.

Як витягнути кліща і що з ним робити після видалення

Якщо кліщ присмоктався до шкіри, то знімати його треба дуже обережно, щоб не обірвати хоботок.

Не можна роздавлювати кліща. Але, якщо таке трапилось, то необхідно негайно добре вимити руки з милом, щоб запобігти потраплянню збудника в мікроранки на тілі, на слизові оболонки носа, очей.

Після видалення кліща бажано провести його дослідження в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України», що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Волкова, 3; тел.: (0472) 36 07 16. Детальніше про дослідження читайте ТУТ.

Високий рівень природної інфікованості збудником хвороби Лайма відзначається на територіях парку Перемоги, «Сосновий бір» та мікрорайонів «Соснівка», «Дахнівський» у м. Черкаси, парку «Софіївка» у м. Умань.

У 2022 році лабораторією особливо небезпечних інфекцій Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб досліджено 108 екземплярів кліщів, знятих із людей, у 9 – виявлено збудник хвороби Лайма.  Також досліджено 354 екземпляри, зібрані в с. Лозівок , с. Мельники, у парку Перемоги та «Сосновий бір». Позитивний результат  на природну інфікованість бореліями отримано  у 13,2%. Цього року досліджено 38 екземплярів  кліщів, знятих із людей, у 2-х виявлено збудник хвороби Лайма.

Слід зазначити: якщо не вдалося самостійно видалити кліща або з’явились перші ознаки захворювання – треба негайно звернутись до лікаря.

Про це інформують у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ