Інвестор, що хоче зайти на Лисянщину, вважає, що селян вводять в оману (відео)

Карта Лисянського району Черкаської областиГолова Черкаської облради Валентина Коваленко вважає, що селян, які проти нового підприємства з видобутку та переробки бентонітових глин на території Лисянського району вводять в оману. Мовляв, інвестор лише покращить економічну ситуацію в районі, але з самого початку селяни не були належним чином поінформовані, тому виник спротив. Про це Валентина Коваленко заявила на сьогоднішній селекторній нараді в ОДА, інформує Прочерк.

– Важливою в плані алучення інвесторів є просвітницька робота. Бо є приклади коли людей вводять в оману. І тоді інвестори, які могли б розвивати територію, не мають змоги цього робити, бо їх робота блокується. От ще раніше ми на сесії облради погодила публічному акціонерному товариству «Завод обважнювачів» отримання спеціального дозволу на користування ділянками надр (в тому числі дослідно-промислову розробку) в межах Ріпківської сільради Лисянського району з метою геологічного вивчення ділянок Ріпківського проявлення бентонітових глин. І зараз йде опозиція від громади. Люди хочуть, щоб депутати відмінили своє рішення. Хоча ми дотримувалися усіх норм, – зазначила Валентина Коваленко.

Присутній голова ОДА Юрій Ткаченко звернувся до керівників відповідних служб, щоб детальніше вивчили питання і, за потреби, доповіли на сесії. Мовляв, громадськість переживала щодо екологічних загроз, можливих внаслідок роботи підприємства. Тож влада повинна всі ці питання вивчити, щоб не було тривоги.

Детальніше дивіться ВІДЕО з селекторної наради.

Разом з тим у коментарі «Прочерку» голова правління ПАТ «Завод обважнювачів» Сергій Кладійов зазначив, що Метою діяльності ПАТ «Завод обважнювачів» є створення нового сучасного підприємства з видобутку та переробки бентонітових глин на території Лисянського району та створення робочих місць, яких зокрема може бути від 200 до 400 (в залежності від економічної моделі підприємства).

«Переваги в наданні роботи будуть мати мешканці навколишніх сіл в тому числі: Ріпки, Виноград, Босівка. Середня заробітна платня буде встановлювати 5-6 тис. грн. Крім того, у подальшому, значна частина податків, в тому числі плати за надра буде поповнювати місцевий та обласний бюджети.

Створення сучасного підприємства з видобутку та переробки бентонітових глин є стратегічним з боку зміцнення обороноздатності країни, оскільки це основа металургійної галузі без якої не може бути виробництво зброї та бронетехніки», – зазначив Сергій Кладійов.

«На жаль, жодне з українських підприємств не постачає бентонітову продукцію на вітчизняні гірничо-збагачувальні комбінати, які в свою чергу залежні від імпорту, на який тисне Росія. Першою стадією діяльності є геологічне вивчення надр з метою створення технологічною та економної моделі нового підприємства та вибір необхідного обладнання. Геологічне вивчення планується проводить виключно на землях державної форми власності, що розташована за межами населеного пункту, між с. Ріпки та с. Виноград.

Таким чином, жодних прав власників земельних паїв порушено не буде, крім того вищезгадана частина знаходиться в нижній частині села та не має жодного відношення до водорозподілу, що розташований в верхній частині села Ріпки. Частиною геологічного вивчення є гідрогеологічні дослідження, які нададуть можливість встановити сучасний водорозподіл та забезпечити стабільний рівень води у селі.

У радянські часи були проведені попередні геологічні дослідження, які встановили відсутність водоносних горизонтів на ділянці робіт, тому турбуватися жителям навколишніх сіл не слід. Проведення аналогії з кар’єром іншого видобувного підприємства району недоречне, оскільки останнє будувалося за застарілими радянськими технологіями, які не передбачали зменшення впливу на навколишнє природне середовище.

Здійснення можливих перевезень буде проводитись в обхід с. Ріпки, у разі пошкодження доріг вони будуть відновлені, тому жодного руйнування інфраструктури Лисянського району не буде. Рішення сесії Черкаської обласної ради від 27 листопада 2014р. № 35-8/VI жодним чином не порушує ст. 16 Кодексу України «Про надра», оскільки не надає спеціальних дозволів на надрокористування та не вирішує жодних земельних питань, а лише надає право на збір документів для отримання спеціального дозволу в тому числі і вибір міста розташування ділянки для геологічного вивчення.

Оформлення прав на земельну ділянку здійснюється лише після отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення.

Положення ст. 9-1 та 10 Кодексу України «Про надра» розмежовують повноваження обласних рад та сільських рад та визначають що обласні ради погоджують надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а сільські ради погоджують надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, що корегується з п. 22 ст. 43 та п. 36 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», таким чином Рішення сесії Черкаської обласної ради від 27 листопада 2014р. № 35-8/VI прийняте з дотриманням законодавства України, оскільки бентонітові глини є надрами загальнодержавного значення.

Крім того, ПАТ «Завод обважнювачів» з повагою ставиться до громади с. Ріпки та Лисянського району та готовий до співпраці з соціально-економічного розвитку с. Ріпки. На жаль, місцеве населення вводять в оману та використовують в конкурентній боротьбі, але конкуренція – це зажди розвиток», – вважає Сергій Кладійов.

Нагадаємо, обласна рада в листопаді погодила публічному акціонерному товариству «Завод обважнювачів» отримання спеціального дозволу на користування ділянками надр (в тому числі дослідно-промислову розробку) в межах Ріпківської сільради Лисянського району з метою геологічного вивчення ділянок Ріпківського проявлення бентонітових глин. Це викликало низку запитань у жителів села і вимагає певних коментарів.

Теми: Лисянка
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  9. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  10. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ