Обережно, дезінформація: дані про поширення гарячки Денге в Україні, які зʼявляються у мережі, не відповідають дійсності

У мережі поширюють неправдиву інформацію про розповсюдження гарячки Денге в Україні. Фактчекери VoxCheck розібрали фейк, який поширює російська пропаганда, у телеграм каналах. Як виявилось, вони перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розказала про симптоми гарячки Денге.

Обережно, дезінформація: дані про поширення гарячки Денге в Україні, які зʼявляються у мережі, не відповідають дійсності

Міністерство охорони здоровʼя закликає українців бути обачними та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах МОЗ.

Що насправді відбувається з гарячкою Денге у світі?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Денге, раніше типова для регіонів Африки та Азії, зараз поширюється і на інші території. Нині це захворювання є ендемічним (таким, що постійно існує на цій території) у більш ніж 100 країнах ВООЗ у регіонах Африки, Америки, Східного Середземномор’я, Південно-Східної Азії та Західно-Тихоокеанського регіону. Станом на червень 2024 року ВООЗ повідомила про понад 10 млн випадків з початку року.  України серед цих країн не має.

Як повідомляє Європейський центр профілактики та контролю захворювань, у материковій Європі у 2024 році зареєстрували випадки завезення вірусу з ендемічних районів у Німеччині, Італії та Франції, але досі не повідомлялося про автохтонні, тобто місцеві, випадки. Це означає, що гарячка спостерігається лише у тих пацієнтів, що раніше подорожували до ендемічних чи епідеміологічних районів.

Гарячка Денге — гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C.

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus —  «тигрові комарі». З-поміж іншого вони є носіями вірусу лихоманки Денге. Цей вид комарів фіксували у таких країнах ЄС як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Мальта, Португалія, Румунія, Словенія та Іспанія. В Україні «тигрові комарі» поширені на території тимчасово окупованого Криму. Північна межа їхнього поширення — в Угорщині, поблизу з українським Закарпаттям. Однак наразі причин для оголошення України ендемічним регіоном немає.

Міністерство охорони здоров’я не повідомляло про загрозу поширення гарячки Денге в Україні. В Україні можуть фіксувати поодинокі «завезені» випадки — це не є свідченням масового поширення вірусу чи епідеміологічної загрози.

Про це інформують у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Восьмий випадок на Черкащині: в жителя села Леськи виявили ботулізм
  2. Платників податків Черкаської області попереджають про шахраїв
  3. Черкасці боролися за нагороди чемпіонату світу з кікбоксингу
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ