355 посиротілих дітей минулого року знайшли родину

Пріоритетним у роботі служб у справах дітей залишається питання влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім`ї громадян. Так, кількість таких дітей в минулому році зменшилась на 55 і становить 2 343. Із них: 2 126 (90,7 %) проживають у родинах. За 2014 рік показник охоплення дітей сімейними формами виховання зріс на 2,3 %.

Про це йшлося під час колегії за підсумками роботи за 2014 рік служби у справах дітей облдержадміністрації. У розширеному засіданні під головуванням начальника служби Оксани Покатілової взяли участь: заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, керівники відповідних служб районів та міст, директори обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

У вступному слові Віталій Коваль зазначив:

– Нині наша держава живе в унікальний та тяжкий період. Крім багатьох завдань, які традиційно виконують служби, додалася ще й робота з дітьми-переселенцями, з якою ви справляєтесь. Ваша діяльність в нинішніх умовах, коли батьки дітей ідуть на фронт, має бути більш організованою та злагодженою.

Подякувавши спеціалістам за роботу, Віталій Володимирович також відмітив, що в цій сфері працюють фахівці з великим серцем, які не просто виконують свою роботу, а живуть цим.

– Протягом 2014 року служби у справах дітей усіх рівнів спрямовували свою роботу на захист прав та законних інтересів неповнолітніх, – наголосила у своєму виступі Оксана Покатілова.

Вона зауважила, що найкращим влаштуванням долі посиротілої дитини є усиновлення. Так, нині в області у 697 сім’ях виховується 780 таких дітей. У минулому році усиновлено 52 дитини, з них 37 – громадянами України (71 %), що свідчить про пріоритет національного усиновлення над іноземним.

Продовжуючи, Оксана Іванівна наголосила, що разом із тим, в області прослідковується тенденція до зменшення кількості усиновлених дітей.

– Тому нашим завданням у 2015 році є подолання цього явища, проаналізувавши кожну дитину, яка має право на усиновлення і може перейти в родину на правах рідної, – сказала вона.

Протягом 2014 року під опіку, піклування влаштовано 255 дітей. В області налічується 130 прийомних сімей, у яких виховується 237 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 32 дитячі будинки сімейного типу, у яких 231 дитина. Протягом 2014 року в зазначені форми сімейного виховання влаштовано 48 дітей, створено 12 нових прийомних сімей та 3 дитячі будинки сімейного типу.

Найбільша кількість прийомних сімей нині діють у Христинівському районі (12), Уманському районі та м. Черкасах (по 10). Найбільше дитячих будинків сімейного типу – у м. Черкасах (5), Золотоніському районі (4) Жашківському та Катеринопільському районах (по 3).

Завдяки такій системній роботі вдалося зменшити кількість посиротілих дітей, які виховуються в інтернатних закладах, на 3,0 % (з 11 % до 8 %).

Актуальним на сьогодні є питання захисту прав та законних інтересів неповнолітніх, які вимушені переселятися із зони проведення антитерористичної операції. Протягом 2014 року до області переїхали 2 дитячі будинки сімейного типу, 1 прийомна родина з Луганщини та 19 сімей опікунів, піклувальників, які виховують 38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Враховуючи бажання жительки Жашківського району, 3 дитини з Донецької області влаштовані під її опіку.

Окрім того, в ході засідання обговорили питання забезпечення статусних дітей житлом. У результаті – дахом над головою забезпечено 44 особи.

Окреслила Оксана Покатілова й проблеми з кадровим забезпеченням служб у справах дітей, що негативно позначається на роботі. Так, протягом 2014 року скорочено 7 посад, з роботи звільнилися 3 начальники служб та 13 спеціалістів (у 2013 році – 23).

– Питання захисту прав дітей ніколи не було і не може бути другорядним. Ми всі розуміємо, що наша робота є надзвичайно складним процесом, який вимагає самовідданої праці, підвищення професійного рівня та фахового підходу до кожної ситуації, – зауважила Оксана Іванівна на завершення колегії.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ