Януковича позбавили звання президента

Верховна Рада позбавила четвертого президента України Віктора Януковича звання президента. За відповідний законопроект №1883 у цілому проголосував 281 депутат.

Прийнятий закон авторства Олега Ляшка, Сергія Скуратівського ("Радикальна партія"), Юлій Тимошенко ("Батьківщина") та Андрія Тетерука ("Народний фронт") набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці до проекту закону сказано, що 22 лютого 2014 року Верховна Рада постановою встановила, що "Янукович неконституційним способом самоусунувся від здійснення конституційних повноважень і не виконує свої обов'язки".

Ініціатори закону вказують, що Янукович "узурпував владу і привів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини", а зараз перебуває в розшуку правоохоронних органів.

"У зв'язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень президента України, а також вчинення ним дій, що загрожують керованості держави, територіальної цілісності та суверенітету України, масового порушення прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який би позбавив Януковича звання президента України ", - пояснюють вони.

Автори законопроекту, серед іншого, посилаються на Конституцію і закон "Про очищення влади".

При обговоренні перед голосуванням депутат Єгор Соболєв сказав, що потрібно не тільки позбавити Януковича звання президента, але й позбавити його "грошей і свободи".

Ляшко погодився: "Наше завдання - залучити всю банду Януковича до кримінальної відповідальності".

"Бо не було б банди Януковича, не було б Януковича. Якби не сиділи тут ті, хто допомагав йому красти, хто допомагав нищити, хто голосував за диктаторські закони, Янукович був би ніхто, політичний пігмей ... Ви його виростили, ви з нього зробили кровопивцю, ви з нього зробили диктатора - і сьогодні ви продовжуєте сидіти у Верховній Раді", - сказав він на адресу колишніх соратників Януковича з партії "Опозиційний блок".

"Перший крок - позбавити Януковича "президента", другий крок - злодійський блок позбавити депутатських мандатів, притягати до відповідальності за те, що чинили злочини проти українського народу", - заявив Ляшко.

"(Спікер) Гройсман запропонував пункт другий цього закону доповнити фразою: не тільки забрати звання президента, але і розстріляти. Я підтримую цю пропозицію. Розстріляний, коли дістанемо з-під землі і приведемо на Майдан. Там, де він вбивав людей, там він і закінчить свою собаче життя", - додав він.

"Але тільки за рішенням суду, - підкреслив Гройсман. - Якщо потрібно для цього змінити закон, то треба буде це розглянути в парламенті".

Як відомо, Янукович вступив на посаду президента 25 лютого 2010 року, а 21 лютого 2014, після розстрілу Майдану, він втік з Києва з сім'єю.

Парламент достроково позбавив Януковича повноважень президента, хоча його випадок не підпадав ні під одну з підстав для цього, передбачених ст. 108 Конституції (відставка, неможливість виконувати повноваження за станом здоров'я, імпічмент, смерть).

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ